Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nincs szó újabb nyelvvizsga-amnesztiáról a veszélyhelyzet meghosszabbításában


A budapesti Corvinus Egyetem központi épülete 2012. október 31-én.
A budapesti Corvinus Egyetem központi épülete 2012. október 31-én.

Meghosszabbította az Országgyűlés kedden a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetet, de a rendeletben nincs szó, hogy a 2022-ben diplomázók is megkapják a diplomájukat a nyelvvizsga bemutatása nélkül.

Budai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) sajtófőnökeaz Eduline-nak beszélt arról, hogy a napokban sok hallgatói megkeresését kaptak azzal kapcsolatban, valóban lesz-e újabb nyelvvizsga-amnesztia.

Budai Marcell hangsúlyozta, a veszélyhelyzet meghosszabbítása a nyelvvizsga-mentességgel kapcsolatban csak azt mondja ki, hogy azok, akik 2021 augusztusáig végeztek az egyetemen, továbbra is átvehetik az oklevelüket nyelvvizsga nélkül, de arról nincs szó benne, hogy a 2022-ben diplomázók is megkapják a diplomájukat a nyelvvizsga bemutatása nélkül.

Ezt erősíti a kormány Facebook-oldalán megjelent poszt is, amelyben szintén a 2021-es dátum szerepel, nyilván nem véletlenül.

Az oktatási portál cikkében emlékeztet arra, hogy az amnesztiáról 2020-ban és 2021-ben is külön döntöttek. Az első felmentést a járvány miatt rendelte el a kormány 2020-ban, miután a nyelvvizsgaközpontok és a nyelviskolák bezártak. Egy évvel később hallgatói petíció is született, mert a végzős diákok szerint nem javult a helyzet, így jött az újabb amnesztia.

A cikk arra is felhívja a figyelmet, amivel a Szabad Európa is több írásban foglalkozott, hogy Magyarországon évről évre csökken a sikeresen nyelvvizsgázók száma.

XS
SM
MD
LG