Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nő a riadalom az indiai dupla vírusmutáció miatt, egyre népszerűbb a Szputnyik V


Covid-oltásra várnak Mumbaiban, Indiában, 2021. április 22-én.
Covid-oltásra várnak Mumbaiban, Indiában, 2021. április 22-én.

India egészségügyi ellátórendszere roskadozik azoknak a Covid-19 eseteknek a súlya alatt, amelyekért a brit variáns vagy az új
duplamutáns a felelős. A helyzetet súlyosbítják a tömegrendezvények és a laza egészségügyi protokoll.

Miközben Indiában az új koronavírusos esetek napi száma világrekordot dönt, és egyre fogy a kórházi ágy és az orvosi ellátás, az először Indiában észlelt koronavírus-variáns már másutt is megjelent. Ez azt az aggodalmat veti fel, hogy másutt is kibontakozhat olyan helyzet, amilyen most Indiában van.

Az Egyesült Államok, Ausztrália, Izrael, Belgium, az Egyesült Királyság és Szingapúr is ott van aközött a legalább 22 ország között, ahol megjelent a „duplamutáns” variáns, a B.1.617.

Leállított légijáratok

Nagy-Britannia után most legutóbb az Egyesült Arab Emírségek is felfüggesztette az Indiából érkező járatokat, válaszul a B.1.617-es esetekre és a velük járó aggodalmakra.

Az Egyesült Arab Emírségek és India közötti légfolyosó a világon az egyik legforgalmasabb, hetente mintegy 300 járat közlekedett a most bevezetett tilalom előtt a két ország között a helyi média szerint.

Kanada is bejelentette, hogy 30 napra betilt minden indiai és pakisztáni járatot. Ez az ország légi forgalmának körülbelül az ötödét jelenti.

Új vírusvariánsok táptalaja lehet

Az 1,3 milliárd lakosú India ma a világjárvány epicentruma, az elmúlt napok mindegyikén 300 ezer fölött volt az új esetek száma.

Indiában eddig összesen 15,9 millióan fertőződtek meg, ez a világon a második legmagasabb szám. Csaknem 185 ezer halottat jelentettek mostanáig, de az elégtelen tesztelés és az alacsony színvonalú egészségügyi ellátórendszer valószínűleg elfedi az ennél jóval magasabb számokat.

Az egyre terjedő fertőzés nemcsak a halálesetek és a kórházba került betegek miatt okoz riadalmat, hanem azért is, mert a szubkontinens új variánsok táptalaja lehet.

Már itt a hármas mutáció is

A mutációk természetesek, és sok esetben jelentéktelenek. Ahelyett, hogy a vírust erősítenék, akár gyengíthetik, kevésbé fertőzővé vagy kevésbé halálossá tehetik azt.

De minél jobban elterjed egy vírus, annál gyakrabban másolja le önmagát és növeli annak az esélyét, hogy potenciálisan fertőzőképesebb típussá mutálódjon.

Az indiai tudósok a B.1.617 mellett egy „hármas” mutációváltozatot is azonosítottak.

A tudósok nem tudják biztosan, hogy az új indiai változatok fertőzőbbek, halálosabbak-e, vagy esetleg ellenállóbbak-e az oltásokkal szemben, és ha igen, mennyire.

Nem tudni, hogy a mutánsok vagy a felelőtlenség okolható-e

De még megbízható adatok nélkül is úgy véli sok tudós, hogy az indiai vírusvariánsok ugyanúgy segítik a fertőzések terjedését, ahogy tették azt a világ más részein feltűnt mutációk, beleértve az úgynevezett brazil változatot Latin-Amerikában és a brit variánst Európában.

Az év elejéig Indiában a tavaly elrendelt, népszerűtlen és káoszba fulladt lezárásoknak köszönhetően nagyrészt sikerült kordában tartani a vírust. Március óta azonban az új fertőzöttek száma az egekbe szökött, az emberek felhagytak az éberséggel, tömeges összejöveteleket, vallási fesztiválokat, politikai gyűléseket és esküvőket rendeznek.

Ezért nem világos, hogy az új variáns vagy az emberek viselkedése az elsődleges hajtóereje Indiában a fertőzések exponenciális növekedésének.

A Covid miatt az összeomlás szélén áll az indiai egyészségügy
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:36 0:00

Közben nagyot megy a Szputnyik

A világ más részein a japán kormány azt tervezi, hogy válaszul az esetek szaporodására, rendkívüli állapotot hirdet Tokióban és három másik prefektúrában április 23-án, alig három hónappal az elhalasztott tokiói olimpia előtt.

Közben Egyiptom lett a legújabb ország, amely az orosz Szputnyik V vakcina gyártását tervezi.

Az oltóanyagot forgalmazó orosz befektetési alap, az RDIF megállapodást írt alá az egyiptomi Minapharmmal arról, hogy évente több mint 40 millió adagot állítanak elő a Szputnyikból Kairóban. Ez az első ilyen gyártási partnerség a Közel-Keleten és Észak-Afrikában.

A hét elején az RDIF hasonló megállapodást jelentett be egy argentin céggel, amely Latin-Amerikának gyártaná a Szputnyik V-t. Az orosz alap indiai gyógyszergyártókkal is szerződött.

Közben Németország is tárgyalásokat folytat Oroszországgal 30 millió adag vakcina megvásárlásáról ‒ közölte Michael Kretschmer szász miniszterelnök. Kretschmer bejelentette, hogy Németország egy politikailag ellentmondásos oroszországi út során tárgyalt az adagokról.

De mielőtt Németország megkezdené a Szputnyik V oltóanyag alkalmazását, az Európai Gyógyszerügynökségnek jóvá kell az orosz vakcinát hagynia ‒ mondta Angela Merkel kancellár, és így nyilatkoztak más vezető tisztségviselők is.

Készült az AFP, az AP, a Reuters, a Times of India és az NDTV jelentéseinek felhasználásával
XS
SM
MD
LG