Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nobel-díjas: Nincs tartós béke Ukrajnában igazság nélkül


Olekszandra Matvijcsuk a Nobel-díj kihirdetését követő sajtótájékoztatóján Kijevben 2022. október 8-án
Olekszandra Matvijcsuk a Nobel-díj kihirdetését követő sajtótájékoztatóján Kijevben 2022. október 8-án

Igazság és emberi jogok nélkül nem lesz tartós béke Ukrajnában – mondta csütörtökön az Ukrán Állampolgári Jogi Központ vezetője, amikor megérkezett Oslóba, hogy belarusz és orosz emberi jogi aktivista társaival közösen átvegye a Nobel-békedíjat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök „úgy gondolja, hogy azt tehet, amit akar – mondta Olekszandra Matvijcsuk újságíróknak, amikor megérkezett az oslói repülőtérre. – Nem lesz tartós béke térségünkben, amíg ki nem harcoljuk az igazságosságot.”

„Az emberi jogok és a béke elválaszthatatlan egymástól – mondta Matvijcsuk. – Egy állam, amely szisztematikusan megsérti az emberi jogokat, nemcsak a saját polgárai ellenében teszi ezt, hanem egy egész térség, egy egész világ ellenében. Oroszország remek példa erre” – mondta az NTB norvég hírügynökség szerint.

Az idei Nobel-békedíjat a bebörtönzött belorusz jogi aktivista, Alesz Bialiatszki, az orosz Memorial csoport és a Polgári Szabadságjogok Központ kapta. A norvég Nobel-bizottság közölte, hogy a díjazottak „kiemelkedő erőfeszítéseket tettek a háborús bűnök, az emberi jogokkal és a hatalommal való visszaélések dokumentálására. Együtt bizonyítják a civil társadalom jelentőségét a béke és a demokrácia szempontjából.”

A díjban Putyin tekintélyelvű uralmának komoly helytelenítését látják.

„Ezt a díjat egy olyan háború idején kaptuk, amely 2014-ben kezdődött, majd véres és kegyetlen konfliktussá fajult” – mondta Matvijcsuk, hozzátéve, hogy a Nobel-békedíj „nagy felelősséggel jár”.

Jan Racsinszkik, a Memorial, a Nemzetközi Emlékezetbizottság elnöke, aki szintén csütörtökön érkezett Oslóba, hogy átvegye a díjat, arról beszélt, hogy az ukrajnai helyzet a második világháború alatti oroszországi állapotokra emlékezteti, és arra, amit akkor saját rokonai is megtapasztaltak: az áram, a fűtés, az étel hiányára.

„A legfontosabb üzenetünk az, hogy a világnak határozottabban kell válaszolnia az emberi jogok megsértésére” – mondta újságíróknak a repülőtéren az NTB szerint.

A norvég Nobel-bizottság közölte, hogy Natalia Pincsuk, Alesz Bialiatszki felesége veszi át férje nevében a díjat. Bialiatszkit, aki a Viaszna Emberi Jogi Központ nevű civil szervezetet alapította, az Alekszandr Lukasenka belorusz vezető újraválasztása elleni 2020-as tiltakozásokat követően vették őrizetbe. Tárgyalás nélkül még mindig börtönben van, ha elítélik, akár 12 év elzárást is kaphat.

Míg a békedíjat szombaton a norvég fővárosban adják át, a többi Nobel-díjat ezzel egy időben egy stockholmi ünnepségen, a díjalapító Alfred Nobel óhajának megfelelően osztják ki. A díjátadó mindig december 10-én, Nobel 1896-ban bekövetkezett halálának évfordulóján van.

Minden díj oklevélből, aranyérméből és tízmillió koronás (körülbelül 967.000 dolláros) pénzjutalomból áll, amelyet megosztanak a díjazottak között.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG