Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nobel-díjas szervezet vezetőjét börtönözték be Oroszországban


Oleg Orlov, a hetvenéves emberi jogi aktivista és a Nobel-díjas Memorial csoport társelnöke a moszkvai ítélethirdetésen, 2024. február 27-én
Oleg Orlov, a hetvenéves emberi jogi aktivista és a Nobel-díjas Memorial csoport társelnöke a moszkvai ítélethirdetésen, 2024. február 27-én

Két és fél év börtönbüntetésre ítélték kedden „a fegyveres erők többszöri lejáratása” miatt Oleg Orlov veterán orosz jogi aktivistát, aki az ukrajnai háború ellen tiltakozott, és azzal vádolta Putyin elnököt, hogy fasizmusba süllyeszti az országot.

A 2022-ben megosztott Nobel-békedíjat kapó Memorial jogvédő csoport vezetője ellen azután emeltek vádat, hogy háborúellenes tüntetéseken vett részt, és cikket írt Fasizmust akartak. Megkapták címmel.

„Az ítélet azt mutatja, hogy a cikkem pontos és igaz” – mondta a hetvenéves Orlov, amikor az ítéletet követően bilincsben elvezették. A moszkvai tárgyalóteremben megtapsolták a támogatói, köztük nyugati nagykövetségek képviselői.

Az 1989-ben alapított Memorial a szólásszabadságot védte és az emberi jogi visszaéléseket dokumentálta Joszif Sztálin szovjet vezető korától napjainkig. Miután „külföldi ügynöknek” nyilvánították, 2021-ben betiltották és feloszlatták Oroszországban.

Az ügyészség szerint Orlov „politikai gyűlöletet szított Oroszországgal szemben”. Orlov hétfőn elmondott záróbeszédében helytelenítette a „szabadság elfojtását” az országban, amit disztópiának – negatív utópiának – nevezett.

A Memorial közleményében azt írta: „Az Oleg Orlov elleni ítélet kísérlet az oroszországi emberi jogi mozgalom hangjának és az állam bármilyen bírálatának elfojtására. De mi folytatjuk a munkánkat.”

Orlov igazi orosz hazafi – tette hozzá a Memorial. „A modern Oroszországban azonban minden a feje tetejére állt: a háború béke, a békére való felszólítás bűncselekmény, és a figyelmeztetés arra, hogy az állam erőszakkal él, gyűlölet-bűncselekmény.”

Orlovot a röviddel az ukrajnai háború kezdete után elfogadott törvények alapján vádolták meg, amelyek börtönnel büntetik azokat, akiket bűnösnek találnak a fegyveres erők lejáratásában vagy a róluk szóló hamis információk terjesztésében.

Putyin arra buzdította az oroszokat, hogy mutassanak egységet, és leplezzék le azokat, akiket ő Nyugat-barát hazaárulónak nevezett, miközben az orosz erők folytatják a „különleges katonai műveletet” Ukrajnában.

Bírálói szerint a sztálinista bűnök dokumentálásával és áldozataik rehabilitációjával nevet szerző Memorial betiltása része az ellenvélemények felszámolására és az ország történelmének újraírására irányuló erőfeszítéseknek.

Putyin vezető kritikusai mind börtönben vagy külföldön vannak. Legismertebb ellenfele, Alekszej Navalnij február 16-án váratlanul meghalt egy büntetés-végrehajtási telepen.

Orlovra tavaly első fokon 150.000 rubel (585.000 forint) pénzbírságot szabott ki a kerületi bíróság, de miután fellebbezett és az ügyészek börtönbüntetést kértek, újratárgyalást rendeltek el.

Felesége, Tatjána Kaszatkina azt mondta a bíróság épülete előtt: „Ő és én együtt hoztuk létre a Memorialt. (…) De a legfontosabb, amit létrehoztunk, az egy csapat. Egy csapat, amely attól függetlenül működik, hogy Oleg szabad-e, vagy sem. Így hát dolgozni fogunk. Élni fogunk.”

Közép-Ázsiában bírságot kap, aki nyilvánosan gyászolja Navalnijt
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:03:00 0:00
Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG