Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Novák Katalin kegyelmi döntése; a háború elől csónakkal menekülő oroszok


Novák Katalin köztársasági elnök
Novák Katalin köztársasági elnök

Novák Katalin kegyelmi ügye mellett többek között beszámoltunk a két oroszról, akik gumicsónakon Alaszkába menekültek a sorozás elől; a magyarok gyenge idegennyelv-tudásáról; az ukrán drónhadseregről. A hét legnézettebb multimédiás tartalmaiból válogattunk.

A hét legnagyobbat robbanó híre Novák Katalin kegyelmi döntése volt, amellyel felmentette az évekkel ezelőtt a bicskei gyermekotthonban történt szexuális bűncselekményeket elkövető volt intézményigazgató helyettesét, aki másodrendű vádlottként eredetileg 3 év 4 hónap letöltendő büntetést kapott. K. Endre tudott arról, hogy főnöke szexuálisan molesztált gyerekeket, hamis vallomást írt az egyik nevében, amelyet zaklatója jelenlétében akart aláíratni vele. A férfi büntetésének még hátralévő részét Novák Katalin kegyelemből ötévi próbaidőre felfüggesztette, a foglalkozástól eltiltás és a közügyektől eltiltás hátralévő részének végrehajtását elengedte, valamint a büntetett előélethez fűződő hátrányok alól kegyelemből mentesítette. Az ügy nagy visszhangot keltett, Orbán Viktor az Alaptörvény módosítását kezdeményezte. Az Elemző vendégével, Lakner Zoltánnal erről az ügyről is beszélgetett kollégánk, Benyó Rita.

Mint kiderült, Magyarország továbbra is sereghajtó a térségben, ami az idegennyelv-tudást illeti. A 25 és 64 év közötti magyarok több mint fele, 51,3 százaléka nem beszél semmilyen idegen nyelven, 2020 óta pedig nagyjából a felére esett vissza a nyelvvizsgázók száma is. Erről szóló Facebook-bejegyzésünket itt találják:

Érdekes a tartalma annak az archív, 1992-es interjúnak, amelyben Kövér László, a Nemzetbiztonsági Bizottság akkori elnöke szólal meg. A téma az, hogyan kellene kiszűrni mindazokat a közéletből, akik a kommunizmus idején besúgók vagy titkosszolgálati emberek voltak. „A halogatásnak több előnyét látom, mint hátrányát” – mondja az interjúban Kövér László. A teljes anyag itt meghallgatható:

Lánchíd, Erzsébet híd, Kálvin tér – mind ismerjük Budapest ikonikus helyeit, épületeit, de vajon milyenek voltak a XX. század pusztításai előtt, és ahhoz képest milyenek ma? Néhányat megmutattunk közülük Instagramon:

Az ukránok precíziós támadódrónokkal próbálnak eredményt elérni a befagyott fronton. Az éjszakai műveletekre optimalizált Vampire támadódrón az ukrán csapatok egyik téli slágerfegyvere. Az oroszok a veszélyes drónt a szláv folklórból ismert sötét lény után Baba Jagának, azaz vasorrú bábának nevezik. Amerikai tisztviselők szerint az ukrán fél havonta mintegy tízezer drónt veszít.

Két orosz férfi bevonulás helyett inkább gumicsónakon Alaszkába evezett. Amikor orosz tisztek jöttek érte, Makszim Tejunaut nem volt hajlandó ajtót nyitni, ehelyett egy barátjával gyorsan kitalálták a szökést. A parti őrség elől menekülve, életüket kockáztatva a nyílt tengeren jutottak el egy alaszkai szigetre, ahol a két férfi menedéket kért, később pedig egy ukrán származású lelkész segítségét is igénybe vették. Erről szóló videónkat itt találják:

Két orosz férfi Alaszkáig menekült egy kis csónakkal a sorozás elől
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:02:58 0:00
XS
SM
MD
LG