Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Novák Katalint fogja jelölni a Fidesz új köztársasági elnöknek


Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a Várkert Bazárban 2021. november 24-én
Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter a Várkert Bazárban 2021. november 24-én

Orbán Viktor karácsony előtt bejelentette, hogy a kormány Áder János helyére Novák Katalint akarja új köztársasági elnöknek. A köztársasági elnök ugyanis nem maradhat két ciklusnál tovább.

Orbán Viktortól kivételesen lehetett kérdezni a december 21-i kormányinfón. Elárulta, hogy Novák Katalin lesz a Fidesz jelöltje a köztársasági elnöki posztra. Ez a kétharmados kormánytöbbség mellett jó eséllyel azt jelenti, hogy ő lesz.

A miniszterelnökséggel ellentétben a köztársasági elnöki posztot nem lehet örökké betölteni, legfeljebb két ciklusban van maximálva a lehetőség. Áder János második ciklusa 2022. május 10-én jár le.

Korábban Trócsányi László egykori fideszes igazságügy-miniszter neve merült fel a hírekben Orbán Viktor jelöltjeként.

Novák Katalin a Fidesz alelnöke volt 2017-től idén november közepéig, jelenleg családokért felelős tárca nélküli miniszter. A háromgyerekes anya nemzetközi kapcsolatok szakirányon végzett a Corvinus egyetem elődjén. Önéletrajza szerint évekig végzett közelebbről nem megjelölt „francia jogi” képzést is.

Frissítés:

Novák Katalin azonnal elfogadta a jelölést, a Facebookon jelentette be, hogy már készül is a feladatra.

Márki-Zay Péter röviden úgy kommentálta a bejelentést, hogy Novák még Áder Jánosnál is alkalmatlanabb a feladatra.

Szerinte a köztársági elnök egy pártok felett álló, a nemzet egységét kifejező, elismert magyar ember.

Novák Katalin viszont a Fidesz nem régi alelnöke, orbánviktoros fülbevalót hord, és személyes felelőssége van a korrupt magyar állam kiépítésében és a korábbi gyűlöletkampányok megszervezésében. Ráadásul Márki-Zay azt is hivatkozza, hogy Novák Katalin

"olyan ember, aki szerint a nők kevesebbet érnek, mint a férfiak. Aki arról beszél, hogy ne akarjanak a nők annyit keresni, mint a férfiak."

Jakab Péter, a Jobbik vezetője azt részletezte a közösségi médiában, hogy 2021 abszolút nem volt sikeres év az országnak, Orbán pedig akkor lenne hazafi, ha ezek után lemondana. Novák Katalinnal pedig semmi változás lesz, elődjéhez hasonlóan ő is az ország megosztottságát erősíti majd.

"Ha Orbán nyer, nemváltó műtétet továbbra sem akarnak majd a gyerekek, az életszínvonal pedig marad olyan, mint most. Egy változás lesz: Áder János helyett Novák Katalin fog őrködni a nemzet megosztottsága felett" – írta Jakab.

Donáth Anna, a Momentum vezetője közleményében arról írt, hogy itt az ideje annak, hogy az emberek közvetlenül válasszák meg a köztársasági elnököt. Erre azért lenne szükség, hogy "békésebb, összetartóbb és egységesebb országot építhessünk".

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke szerint

"párttitkár-helyettes lesz az államfő egy pártállami kísérletben."

A volt miniszterelnök szintén a Facebookon fejtette ki, hogy régebben voltak közös pontok a politikai életben, de ezzel a Fidesz "megölte a remény utolsó szikráját is", hogy lehetnek-e még. Novákkal szerinte megalázzák az egész államfői posztot.

Hadházy Ákos független képviselő szintén arról írt, hogy köztársasági elnöki hivatal tekintélyét lenullázták. Csakhogy szerinte ezt már Schmitt Pál megválasztásával megtette a Fidesz.

"Rosszabb már nem nagyon lesz, bárkit is tesznek oda"

– érvelt a képviselő. Pontosabban szerinte jobb akkor lehet, ha jövőre kormányváltás lesz.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG