Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

November végéig ütnék nyélbe az alkut a modellváltó egyetemekről


Navracsics Tibor most november végét tűzte ki célként a tárgyalások lezárására a bizottsággal
Navracsics Tibor most november végét tűzte ki célként a tárgyalások lezárására a bizottsággal

Az újraindítás jegyében ült tárgyalóasztalhoz szerdán Brüsszelben Navracsics Tibor és Bóka János az Európai Bizottság három tagjával, az uniós pénzekért felelős miniszter szerint osztva azt a közös célt, hogy november végéig lezárják a vitát az Erasmus-ösztöndíjakat fenyegető modellváltó intézmények ügyében.

Navracsics Tibor a Johannes Hahn költségvetési biztossal, Maroš Šefčovič bizottsági alelnökkel és a kohéziós politikát felügyelő Elisa Ferreirával folytatott egyeztetések után hangsúlyozta, hogy a november végi határidő a magyar Erasmus-részvétel körül február óta zajló tárgyalásokon valójában egy munkadátum annak érdekében, hogy időben biztosítsák az uniós finanszírozást a 2024. őszi szemeszterben való részvételre.

A magyar kormány korábban sem osztotta a bizottság határidők lejártára vonatkozó aggodalmát, arra hivatkozva, hogy a közalapítványi modellben működő egyetemek többségének 2024 júliusáig van érvényes szerződése és forrása a diákok Erasmus-csereprogramokban való részvételre.

Az uniós forrásokért felelős miniszter szerint Hahn biztossal beazonosították a még fennálló technikai problémákat, amelyeket a következő hetekben meg kellene oldani. „Abban bízunk, hogy előre tudunk jutni, és az a remény, hogy talán az ősz végéig sikerül rendezni a még fennálló kérdéseket” – mondta.

Navracsics elismerte, hogy nyárra mindkét fél álláspontja annyira merevvé vált, „ami már a további tárgyalásokat nehézzé tette”. Úgy vélekedett, hogy nem is igazából a modellváltott intézmények kuratóriumi összetétele és a tagok kiválasztása a vita elsődleges tárgya, „mert ezekről szerintünk meg tudunk állapodni”. Elmondása szerint ugyanakkor nagyon távol állnak egymástól a felek annak értelmezésében, hogy az uniós pénzek jogi védelmére hivatott eszköz (a jogállami feltételrendszer) használható-e olyan esetben is, amikor valójában nincs szó uniós pénzek felhasználásáról.

Bár a miniszter nem nevezte néven a problémát, arról a magyar értelmezésről van szó (amelyet a bizottság hosszú idő óta következetesen elutasít), hogy a kért intézkedéseknek csak a huszonegy, modellváltó egyetemre kellene vonatkoznia, az Erasmus-programban nem részt vevő és uniós pénzekre nem pályázó tizenhárom másik magyar intézményre viszont nem. Navracsics Tibor elmondta, hogy ebben most lát elmozdulást a bizottság részéről.

Úgy tudjuk, hogy a két magyar miniszter ígéretet tett arra, hogy jövő héten új javaslatot küldenek Brüsszelnek, megtörve ezzel a július óta fennálló patthelyzetet. Johannes Hahn egyébként szerdán arra sürgette magyar tárgyalópartnereit, hogy minél előbb törvénytervezeteket küldjenek Brüsszelbe, mert a bizottság csak ezekkel tud érdemben foglalkozni.

Bóka János, a néhány hete kinevezett új Európa-ügyi miniszter a megbeszéléseken konkrét javaslatot terjesztett elő a tárgyalások politikai és technikai szinten történő folytatására. „A magyar javaslat lényege, hogy a tárgyalások politikai és technikai szintjét megfelelően határoljuk el, hogy az előrehaladás gyorsabb legyen. Rengeteg labda pattog rengeteg térfélen, ezért szükséges a politikai és technikai koordináció. Amennyiben a technikai tárgyalások megfelelő politikai irányítást kapnak, felgyorsíthatják a tárgyalásokat” – mondta lapunk kérdésére.

  • 16x9 Image

    Gyévai Zoltán

    Gyévai Zoltán a Szabad Európa brüsszeli munkatársa. Több mint harminc éve újságíró, ebből 25 évet Brüsszelben dolgozott tudósítóként. Pályáját az Esti Hírlapnál kezdte, majd a Köztársaság című hetilap és a Magyar Hírlap külpolitikai rovatának tagja volt. Ez utóbbit és a Figyelőt az EU központjából tudósította éveken keresztül. A BruxInfo brüsszeli uniós hírportál alapítója és főszerkesztője. Másfél évtizeden át az InfoRádió Brüsszeli hét című műsorának állandó uniós szakértője.

XS
SM
MD
LG