Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A novoszibirszki repülőtéren koporsók tucatjai utalnak az ukrajnai orosz veszteségek emelkedésére


Képernyőfelvétel egy videóból, amely állítólag a szibériai Novoszibirszk város Tolmacsevo repülőterén készült, és rögtönzött fakoporsókat mutat, mindegyiken halotti bizonyítvánnyal
Képernyőfelvétel egy videóból, amely állítólag a szibériai Novoszibirszk város Tolmacsevo repülőterén készült, és rögtönzött fakoporsókat mutat, mindegyiken halotti bizonyítvánnyal

Az interneten elterjedt egy videó, amelyben – úgy tűnik – koporsók vannak egymásra halmozva a szibériai Novoszibirszk városának fő nemzetközi repülőterén. A feltételezések szerint sok helyi rabok holttestét rejti, akik jelentkeztek a Wagner zsoldosszervezetnél, hogy Ukrajnában harcoljanak.

Több tucat láda van sorban egymásra rakva egy hangárban a Tolmacsevo repülőtéren, Novoszibirszkben, Oroszország szibériai régiójában – ez látszik egy videóban, amely az elmúlt napokban vírusszerűen terjedt.

A felvételt kinagyítva látható, hogy a fából készült ládákra halálozási bizonyítványt ragasztottak, és hogy nyilvánvalóan koporsók. Mindegyik dokumentum egy vezetéknevet és egy keresztnév első betűjét tartalmazza.

Az egyik ilyen papíron a Gerbold név szerepel, és a Burjátföld felirat.

A szibériai régióbeli Burjátföldről származó, 39 éves Gennagyij Gerbold rokonai a hét elején megerősítették a Szabad Európa Szibériai Valóság című műsorának, hogy a Wagner tisztviselői két héttel korábban tájékoztatták őket arról, hogy a zsoldoscsoporttal Ukrajnában harcolva meghalt, majd később arról, hogy holttestét visszaszállították Novoszibirszkbe.

A tolmacsevói repülőtér tisztviselői azonban tagadják, hogy ott forgatták volna a videót.

„Ez hamis információ. Azok a helyiségek, amelyeket a videón mutatnak, nem a tolmacsevói repülőtérhez tartoznak, nem ott vannak” – mondta az orosz médiának a létesítmény szóvivője.

Bár a videót nem kommentálták, a helyi tisztviselők nemrég megerősítették, hogy a régióból származó több korábbi rab meghalt, mivel az elmúlt hetekben a Wagner katonájaként harcolt Ukrajnában.

Az orosz hátországból, többek között a jelentős burját etnikummal rendelkező, elszegényedett Burjátföldről származó fiatal férfiak viselték a legnagyobb terhet Vlagyimir Putyin orosz elnök ukrajnai inváziójában, aránytalanul nagy számban haltak meg az ország más területeihez képest. Ez különösen igaz, ha a gazdag fővárosban, Moszkvában és Szentpétervárott, illetve a környékén hasonlítjuk össze a statisztikákat.

Az állítólagos novoszibirszki videó akkor került elő, amikor számos jelentés szerint az elmúlt hetekben drámaian megnőttek az orosz veszteségek Ukrajnában.

Megugró áldozatszám

A BBC orosz szolgálata a hónap elején arról számolt be, hogy február első két hetében az ukrajnai háborúban elesett oroszok száma ötször annyi volt, mint az előző hónapban.

A The New York Times magas rangú amerikai tisztviselőkre hivatkozva február 2-án pedig arról írt, hogy a Bahmut körüli harcok miatt megugrott az orosz áldozatok száma.

Hetek óta heves harcok dúlnak e donbászi város és a közeli Szoledár és Vuhledar körül.

Oroszország fő célpontja Kelet-Ukrajnában hónapok óta azonban Bahmut, ahol a jelentések szerint a Wagner zsoldoscsoport némi előretörést ért el.

A novoszibirszki reptéren készült videón látható, állítólagos koporsókhoz csatolt dokumentumokon egy hatjegyű szám is szerepel, K-val, a Wagner által a volt rabok megjelölésére használt betűvel, amelyet a dögcéduláikon található sorszámokhoz ragasztanak – írja a Szibériai Valóság.

Mielőtt Gennagyij Gerboldot Ukrajnába vezényelték volna, Oleszja Gerbold elmondta, hogy november 27-én beszélt utoljára telefonon a bátyjával, akit az Omszki területen lévő 8. számú büntetőtelepen tartottak fogva, miután gyilkosságért elítélték.

A koporsókhoz csatolt dokumentumok egy hatjegyű számot tartalmaznak K betűvel, hasonlóan a Wagner-dögcédulákon használt azonosító kódokhoz
A koporsókhoz csatolt dokumentumok egy hatjegyű számot tartalmaznak K betűvel, hasonlóan a Wagner-dögcédulákon használt azonosító kódokhoz

„Megesküdött nekem, hogy soha nem megy Ukrajnába. November 28-án, másnap eltűnt, nem kommunikált velem. November 29-én a büntetőtelep tájékoztatott a »távozásáról«” – mesélte a nő, hozzátéve, hogy későbbi próbálkozásai, hogy megtalálja, a hivatalos hallgatás falába ütköztek.

„Természetesen a Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálaton keresztül próbálkoztam, de mintha soha nem is létezett volna, nem volt senki ezzel a névvel” – mesélte, hozzátéve, hogy az orosz védelmi minisztériumba intézett hívásai válasz nélkül maradtak.

December elejére már tudta, hogy a Wagner beszervezte a testvérét, aki valahol Ukrajnában van.

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner alapítója (archív kép)
Jevgenyij Prigozsin, a Wagner alapítója (archív kép)

A Wagner 2022 nyarán kezdett foglyokat toborozni Oroszország kiterjedt büntetés-végrehajtási rendszerében. A szervezet alapítója, Jevgenyij Prigozsin vendéglátóipari vállalkozó, aki a szovjet időkben kilenc évet ült börtönben, kegyelmet ajánlott az elítélteknek, ha hat hónapot túlélnek Ukrajnában. Február 9-én Prigozsin bejelentette, hogy a Wagner leállította a gyakorlatot.

Gennagyij Gerbold
Gennagyij Gerbold

December 11-én, hetekig tartó hallgatás után Gennagyij végre felhívta a nővérét.

„Rövid hívás volt. Arra kért, diktáljam be az útlevéladataimat, hogy azonnal elküldhesse nekem a »munkájáért« kapott pénzt” – mondta Oleszja Gerbold, hozzátéve, hogy bátyja két kisgyermeket hagyott hátra.

„Megkérdeztem tőle, hogyan került Ukrajnába. Miért? Nem válaszolt. Megértettem, hogy fél, hogy valaki hallgatózik. Azt hiszem, erőszakkal vitték el, hogy harcoljon. Hogy hogyan került oda, és miért, az még mindig rejtély számunkra” – mondta.

Február elején a nőt csak arról tájékoztatták, hogy a bátyja meghalt, további részleteket nem közöltek.

„Azt mondták, hogy a koporsót Novoszibirszkbe viszik. Nyissuk ki és nézzük meg, hogy a miénk-e vagy sem” – mondta keserűen, hozzátéve, hogy legalább két másik volt fogoly, aki ugyanarról a büntetőtelepről érkezett, mint a bátyja, azok között volt, akiket koporsóban szállítottak vissza Novoszibirszkbe.

Újabb rabok halálát erősítették meg

Az állítólag a novoszibirszki repülőtéren forgatott videón egy másik állítólagos halotti bizonyítványon Szergej Jumasev neve szerepel.

A Szibériai Valóság össze tudta rakni, hogy Jumasev 39 éves volt, és a szibériai Hakasszia régióban található Arsanovo faluból származott.

A Szibériai Valóság szerint Jumasev január 27-én halt meg a Bahmut körüli harcokban. Hakasszia helyi tisztviselői február 22-én megerősítették a halálhírét, hozzátéve, hogy akkoriban a Wagner zsoldoscsoportban szolgált.

„Az egész falu tudja már, hogy meghalt” – mondta Jumasev egy volt osztálytársa a Szabad Európának.

„Február 25-én kell a holttestét Arsanovóba vinni, ahol eltemetik. Hallottam, hogy börtönben volt, de azt sem tudom, miért. Kábítószer miatt? Bármi megtörténhet, de biztosan nem volt drogfüggő” – mondta a neve elhallgatását kérő egykori osztálytárs.

Szergej Jumasev (középen) egy iskolai ballagási partin
Szergej Jumasev (középen) egy iskolai ballagási partin

Jumasev börtönbüntetését töltötte kábítószer-kereskedelem miatt; 75.000 rubel (986 dollár) értékű adósságot halmozott fel.

Február 22-én, ugyanazon a napon, amikor a hakassziai hatóságok megerősítették Jumasev halálhírét, azt is bejelentették, hogy három másik helyi volt rab is meghalt, nyilvánvalóan szintén a Wagner-zsoldosok soraiban, az Ukrajnában folyó harcok következtében. Köztük Vlagyimir Rahmonov és Viktor Fiser.

A harmincéves Fiser, akinek szülei gyermekkorában haltak meg, több, kábítószerrel kapcsolatos ítélet miatt ült börtönben.

„Igen, Vityka ott halt meg” – mondta a Szabad Európának Fiser egyik barátja.

„Az a fajta fickó volt, aki gyerekkorától kezdve ki-be járt a börtönbe, hol itt, hol ott élt. De többé-kevésbé ártalmatlan volt. Fogadok, hogy kénytelen volt elmenni Ukrajnába a Wagnerrel harcolni, mert nem volt olyan, aki le akarta volna tölteni a húszéves börtönbüntetését. Így érthető lenne a dolog.”

Rahmonovot többször ítélték el rablásért, legutóbb 2022 júliusában, amikor nyolcezer rubel (105 dollár) ellopásában találták bűnösnek, és 13 hónap börtönbüntetést kapott.

Mielőtt csatlakozott volna a Wagnerhez, Rahmonov egy hakassziai büntetés-végrehajtási intézetben raboskodott.

Egy másik elítélt ugyanebből az intézetből, aki szintén a közelmúltban halt meg Ukrajnában a Wagner szerződéseseként, Alekszej Bazsin volt. Ő 2017-ben részt vett egy börtönlázadásban, amely egy másik elítélt halálát okozta, aki egy brutális verés során szerzett sérüléseibe halt bele.

A hakassziai hatóságok azt is megerősítették, hogy a 45 éves Alekszandr Nyugyikov, egy másik helyi lakos és egykori fogoly nemrég halt meg Ukrajnában, miközben a Wagner soraiban harcolt.

2019 januárjában Nyugyikovot, aki akkor az orosz hadsereg őrnagyaként szolgált az északi-sarkvidéki Murmanszk városában, tíz és fél év börtönre ítélte egy katonai bíróság, mert ittas dührohamában halálra szurkálta a feleségét.

Nyugyikov egyik rokona megerősítette a Szabad Európának, hogy az ukrajnai harcok során halt meg.

Szöveg: Tony Wesolowsky, a Szabad Európa munkatársa a Szabad Európa Szibériai Valóság című műsorának tudósítása alapján.
XS
SM
MD
LG