Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nyártól változik a diákhitelezés, valóban csak egy bank lesz, megjelent a rendelet


Elsőéves hallgatók fogadalomtétele a Debreceni Egyetem tanévnyitó ünnepi szenátusi ülésén a debreceni Nagyerdei Stadionban 2021. szeptember 5-én.
Elsőéves hallgatók fogadalomtétele a Debreceni Egyetem tanévnyitó ünnepi szenátusi ülésén a debreceni Nagyerdei Stadionban 2021. szeptember 5-én.

A diákhitelesek jelenleg bármely banknál nyithatnak számlát, amelyre a diákhitelt kérik. Ez a jövőben azonban csak egy bank lehet, amelyet a Magyar Közlönyben megjelent rendelet szerint négyévente, közbeszerzési eljárással választanak ki.

A hallgatói hitelrendszerről szóló korábbi rendelet módosítása szerint, a szabad felhasználású hitel folyósításának feltétele, hogy a hallgató kedvezményes fizetési számlát nyisson és tartson fenn a Diákhitel szervezet által négyévente lefolytatott közbeszerzési eljárás keretében kiválasztott pénzforgalmi szolgáltatónál. 2023. július 1-jén lép majd hatályba.

Mint arra a 24.hu emlékeztet, korábban a kormány honlapján „társadalmi egyeztetésre” bocsátotta október 29-ig a módosítás tervezetét. Ekkor posztolt arról a párbeszédes Tordai Bence a Facebook-oldalán, hogy a közbeszerzésen a Tiborcz István érdekeltségébe tartozó Gránit Bank lehet majd a győztes.

A cikk emlékeztet arra, hogy szakértők szerint az első bankválasztás akár egy életre kihathat, a diákhitelt egyéb kölcsönök, lakáshitel követheti és a pénzintézetek annak adnak szívesebben, akár kedvezményesen hitelt, aki náluk bankol, akit ismernek.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG