Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nyélbe ütve: a 4iG és a magyar állam megvette a Vodafone Magyarországot


A 4iG Nyrt. informatikai-technológiai vállalat székházának bejárata Óbudán, a Szépvölgyi Irodaparkban
A 4iG Nyrt. informatikai-technológiai vállalat székházának bejárata Óbudán, a Szépvölgyi Irodaparkban

Megkötötték a végleges adásvételi szerződést; 660 milliárd forintot fizet a kormányközeli 4iG telekommunikációs cég és a magyar állam 51:49 százalékos arányban a Vodafone hazai leányvállalatáért. A 4iG a rá eső részt részben állami hitelből fizeti. A 4iG tavaly megvette a Digit és az Antenna Hungáriát is.

A 4iG Nyrt. ezúton tájékoztatja a tőkepiaci szereplőket, hogy az átvilágítás befejezését követően a 4iG leányvállalata, az Antenna Hungária Zrt., a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. által képviselt magyar állammal közösen végleges adásvételi szerződést kötött vasárnap a Vodafone Europe BV-vel Magyarország második legnagyobb telekommunikációs vállalatának, a Vodafone Magyarország Zrt. százszázalékos részvénycsomagjának megvásárlására – közölte a 4iG a Budapesti Értéktőzsde honlapján hétfőn.

Az átvilágítás befejezését követően a Vodafone Magyarország értékét 660 milliárd forintban állapították meg, amely a Vodafone Magyarország 2022. március 31-én lezárt üzleti évben elért EBITDA-jának 7,1-szeresét teszi ki. Az akvizíció a vételár megfizetését követően január végén zárulhat, amellyel a 4iG közvetetten 51 százalékos többségi tulajdonosa lehet a Vodafone Magyarországnak, míg a magyar állam közvetett részesedése 49 százalék lehet – olvasható a közleményben.

A finanszírozás előkészítésében és szervezésében, valamint pénzügyi tanácsadóként a világ egyik legnagyobb befektetési bankja, a J.P. Morgan SE segítette a 4iG-t. A társaság átvilágításában, illetve a tranzakció jogi, értékelési, műszaki kereteinek előkészítésében és kidolgozásában olyan nemzetközi tanácsadók vettek részt, mint a CMS Cameron McKenna Nabarro Olswang, az EY Magyarország, a Deloitte, az Omnitele, valamint a globális stratégiai szaktanácsadó, az Arthur D. Little – tájékoztatott a 4iG.

Korábbi cikkünk a témában: Az uniós versenyhivatal még talán beleszólhat a magyar Vodafone fél állami felvásárlásába

A 4iG és a magyar állam augusztus végén jelentette be, hogy megvennék a Vodafone Magyarországot – emlékeztet a Portfolio. Jászai Gellért, a 4iG elnökének korábbi közlése szerint többféle konstrukció – hitel, kötvény- és részvénykibocsátás – is szóba jöhet a finanszírozáshoz. Vasárnap jelent meg a Magyar Közlönyben, hogy az összeg egy részét az állami MFB által nyújtott hitel biztosíthatja. Egy kormányhatározat csaknem 170 milliárd forintos hitelkeret biztosítását hagyta jóvá a Magyar Fejlesztési Bank számára a Vodafone Magyarország 51 százalékos tulajdonrészének megvásárlásához a 4iG leányvállalata, az Antenna Hungária számára – írja a gazdasági lap.

A tranzakció a rendszerváltást követően az egyik legnagyobb vállalatfelvásárlás – írja a Portfolio. A hazai UPC-t korábban bekebelező Vodafone Magyarország vezetékes szolgáltatásait nyolcszázezer, míg mobilszolgáltatásait hárommillió ügyfél veszi igénybe. A tranzakcióval a legnagyobb árbevételt jelentő mobil hang- és internetszolgáltatás területén a 4iG-csoport a korábban megvett Digivel és a Vodafone-nal a második legnagyobb lesz a hazai piacon, míg a vezetékes internetszolgáltatások területén és a televíziós műsorterjesztési piacon is vezetővé válik – írja a lap.

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG