Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Még az idén eltörölheti a kormány a diplomához szükséges nyelvvizsga követelményét


Orbán Balázs, az MCC vezetője és Orbán Viktor politikai igazgatója, illetve Deli Gergely, az NKE rektora az egyetem egyik oklevélátadó ünnepségén 2022. július 15-én
Orbán Balázs, az MCC vezetője és Orbán Viktor politikai igazgatója, illetve Deli Gergely, az NKE rektora az egyetem egyik oklevélátadó ünnepségén 2022. július 15-én

A kormány és Csák János miniszter kezdeményezésére eltörölné a kormány a felsőfokú diplomához kötelezően szükséges egy darab középfokú nyelvvizsga követelményét december 7-én.

A magyar diákok papíron rengeteg órában tanulnak idegen nyelveket, de nagyo nagyon gyengén megszervezve, kirívóan alacsony hatékonysággal. Országosan az általáons iskola negyedik osztályától kötelező a nyelvoktatás egyébként.

Erről a problémáról bővebben tavaly beszélgettünk Rozgonyi Zoltánnal, a Nyelvtudásért Országos Nyelvoktatási és Nyelvvizsgáztatási Szakmai Egyesület elnökével, az interjút alább olvashatja.

Mindez többek közt azzal is járt, hogy egyrészt jellemzően a tehetősebbek kiváltságává vált a stabil nyelvtudás, akiknek a szülei ki tudták és akarták fizetni ehhez a magánórákat.

Másrészt nagy számban végeznek olyan felsőoktatási hallgatók, akik a nyelvtudás teljes hiánya miatt nem kapják kézhez a diplomájukat. Utóbbira többféle "amnesztiát" és diplomamentő akciót hirdetett eddig a kormány. Miközben a nyelvoktatás reformja nem volt tervben.

Hozzá kell tenni, hogy a munkaadók számos szakmában alkalmazkodtak ehhez a körülményhez, és nem is kérik a pályakezdőktől magát az oklevelet, ha utóbbiak már záróvizsgát tettek.

Okótber közepén viszont Csák János miniszter a kormány nevében benyújtott egy olyan törvényjavaslatot, ami eltörölné a felsőfokú diplomához szükséges középfokú nyelvvizsga követelményét.

Ez azokra is vonatkozna akik 2021. augusztus 31-ét követően záróvizsgát tettek, de a nyelvvizsga hiánya miatt nem kaptak oklevelet. Meghagynák viszont a lehetőséget a felsőoktatási intézményeknek, hogy saját nyelvi kritériumokat építsenek be az egyes szakokhoz, így nem feltétlenül fog középfokú angol nyelvvizsga nélkül végezni például egy angoltanár. A parlament december hetedikére vette napirendre a követelmény eltörlését.

XS
SM
MD
LG