Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nyércek miatt került hét megye karantén alá Dániában


Nyércfarm Koppenhága közelébe 2012. október 24-én.
Nyércfarm Koppenhága közelébe 2012. október 24-én.

Több mint negyedmillió dán került vesztegzár alá az ország északi régióiban, miután a szőrméjükért tartott nyércekben kimutatták a koronavírus olyan mutációját, amely embert is fertőz. Állatok millióit kellet leölni.

A dán miniszterelnök megerősítette, hogy a kormány 1 139 farmon, összesen 15 millió nyérc elpusztítását rendelte el. A járvány miatt az ország hét északi megyéjében felfüggesztették a kulturális- és sport tevékenységeket, leállították a tömegközlekedést és lezárták a megyehatárokat. Az intézkedések alól csak az úgynevezett „kritikus funkciót” ellátó személyek, vagyis a rendőrség, egészségügyi dolgozók és a hatóságok szakemberei kaphatnak kivételt. Az intézkedés 280 ezer embert érint.

A régióban élőket letesztelik, szombattól az éttermeknek be kell zárniuk, az iskolákban távoktatásra térnek át az ötödik osztálytól.

216 fertőzött farm

"Teljesen le kell törnünk ezt a mutációt" – mondta csütörtökön Magnus Heunicke egészségügyi miniszter, majd hozzátette, hogy a nyércekben kimutatott változatot eddig 12 embernél regisztrálták, 11, az ország északi részében, valamint egy Nyugat-Dániában élő lakosnál.

Októberben a kormány a nyércek millióinak elpusztítását rendelte el, miután több COVID- fertőzést is jelentettek az állományban. Az 1 139 prémfarmból 216-nál találtak fertőzött példányokat. A koronavírus folyamatosan változik, és a mai napig nincs bizonyíték arra, hogy bármelyik mutáció fokozott veszélyt jelentene az emberekre.

A dán Statens Serum Institut munkatársa, Kaare Moelbak közölte, hogy a vírust augusztusban és szeptemberben regisztrálták, azóta nem fedeztek fel új mutációt, így nem tudni, hogy létezik-e még vírusváltozat.

Vége lehet a piacnak

Dánia a világ legnagyobb nyércprém exportőre. Becslések szerint évente 17 millió szőrmét termel. Az 1500 dán tenyésztőt magában foglaló társulás a világ nyérctermelésének 40 százalékát adja. Exportjának legnagyobb része Kínába és Hongkongba kerül. A dán prémtenyésztők szerint az állatok leölése az ipar végét jelentheti az országban.

Készült az AP tudósítása felhasználásával.
XS
SM
MD
LG