Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nyilvános a névsor, bejelentették a jelölteket az Integritás Hatóság vezetői posztjaira


State Audit Office of Hungary
State Audit Office of Hungary

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) közleménye szerint lezárult az Integritás Hatóság elnökének és elnökhelyetteseinek kiválasztási eljárása. Az Integritás Hatóság elnökének Biró Ferencet, elnökhelyetteseinek pedig Holbusz Tímeát és Dabóczi Kálmánt jelöli Windisch László, az ÁSZ elnöke.

A közlemény szerint Windisch László levélben tájékoztatta Novák Katalin köztársasági elnököt a döntéséről, és az államfő a törvénynek megfelelően november 4-én, pénteken nevezi ki az Integritás Hatóság új vezetőit.

A közlemény szerint a Hatóság Igazgatósága Tagjainak Kiválasztásáért Felelős Alkalmassági Bizottság az elnöki posztra 5, az elnökhelyettesi posztra 13 pályázó esetében állapította meg a törvényi feltételek fennállását.

Témába vág: Jancsics Dávid: Sem a kormány, sem az EU részéről nem hihető, hogy tényleg küzdeni akar a hazai korrupció ellen

Windisch László az időközben visszalépő egyik jelölt, elnökjelölt kivételével az összes, alkalmasnak talált jelöltet személyesen meghallgatta és az előzetesen, az interjúk lefolytatását megelőzően nyilvánosságra hozott értékelési keretrendszerben értékelte.

Az Integritás Hatóság elnökének az értékelésben a legmagasabb pontszámot elért Biró Ferencet jelölte az ÁSZ elnöke. Bírót az Alkalmassági Bizottság is első helyen ajánlotta Windisch László figyelmébe.

Elnökhelyetteseknek – az értékelési pontszámok és az Igazgatóság széleskörű szakmai kompetenciájának biztosítására is figyelemmel – Holbusz Tímeát és Dabóczi Kálmánt javasolja kinevezni Windisch László, akinek indoklása szerint mindhárom jelölt kimagasló szakmai tudással, tapasztalattal és vezetői gyakorlattal rendelkezik. Függetlenségük és elfogulatlanságuk kapcsán aggály nem merült fel.

Az értékelési keretrendszerben

  • Biró Ferenc 129 pontot,
  • Holbusz Tímea 112 pontot,
  • Dabóczi Kálmán 102 pontot kapott.

A megbízatást nem nyert pályázók közül – az EU-s és magyar adatvédelmi szabályokra figyelemmel - kizárólag azon személyek pontszámai tehetők közzé, akik ehhez írásban kifejezetten hozzájárultak. Ők a következők:

  • Ambrus István: 94,
  • Kovátsits Gábor: 108,
  • Matusik Tamás: 95 (elnöki és elnökhelyettesi posztra is pályázott).

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG