Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nyolc gyerek vesztette életét egy iskolai lövöldözésben Szerbiában


A fiatalkorú elkövető őrizetbe vétele Belgrádban 2023. május 3-án
A fiatalkorú elkövető őrizetbe vétele Belgrádban 2023. május 3-án

Egy 13 éves fiú nyitott tüzet társaira a belgrádi oktatási intézményben, nyolc gyerek és egy iskolaőr meghalt, valamint hat másik kiskorú és egy tanár megsebesült.

A K. K. monogrammal azonosított diák apja pisztolyával kezdett lövöldözni röviddel a tanítás kezdete után. Később az iskola udvarán vették őrizetbe a rendőrség tájékoztatása szerint, indítéka egyelőre ismeretlen.

A hatóságok kora délután arról számoltak be, hogy a tettes legalább egy hónapja tervezte a támadást, és az iskolába a 9 milliméteres fegyveren kívül egy kisebb pisztolyt, négy Molotov-koktélt és három feltöltött tárat is vitt.

A fiúnál találtak egy listát azon diákok nevével, akiket le akart lőni, illetve egy tervet, amelyen az iskola alaprajza és a tantermek elhelyezkedése szerepelt.

A gyerek apját is őrizetbe vették, aki a rendőrségnek azt nyilatkozta, hogy van több fegyvere is, mindre rendelkezik engedéllyel, és kombinációs záras széfben tartja őket.

Ehhez kapcsolódóan: A fegyverlobbi elleni kiállásról beszélt Joe Biden a texasi iskolai lövöldözés után

Siniša Dučić, a szerb főváros egyik gyermekgyógyászati klinikájának vezetője közölte, hogy három áldozatot kezelnek náluk, egyiküket, egy fiatal lányt meg kellett műteni. „Súlyosan megsebesült” – mondta.

Milan Nedeljković, a központiVračar kerület polgármestere elmondta, hogy a kórházba szállított tanár életéért küzdenek az orvosok.

A rendőrséget szerdán reggel 8 óra 40 perc körül értesítették a Vladislav Ribnikar általános iskolában zajló lövöldözésről.

„Hallottam a folyamatos lövéseket. Nem tudtam, mi történik. Kaptunk pár üzenetet telefonon” – emlékezett vissza egy tanuló, aki az ámokfutás kezdetekor épp az alagsorban volt testnevelésórán.

Az elkövetőt egy másik iskolatársa „csendes, kedvesnek tűnő srácként” írta le. „Jó jegyei voltak, de nem tudtunk sokat róla. Nem volt túl nyitott mindenkivel” – tette hozzá.

A belgrádi kormány háromnapos gyászt hirdetett péntektől kezdődően, az oktatási miniszter pedig úgy vélekedett, hogy az ilyen támadásokért jórészt a filmek, a számítógépes játékok és a „nyugati értékek” tehetők felelőssé.

Ehhez kapcsolódóan: Tizenhárom ember, köztük gyerekek haltak meg lövöldözésben egy oroszországi iskolában

Szerbiában és a Balkánon nagyon ritkák az ilyen tömegmészárlások, az utóbbi években egyetlen iskolai lövöldözést sem jegyeztek fel. Az utolsó hasonló lövöldözés 2013-ban történt, amikor is a délszláv háború egy veteránja tizenhárom emberrel végzett Szerbiában.

A szakértők ugyanakkor többször is figyelmeztettek a lakosság kezén lévő fegyverek magas számának veszélyeire, illetve arra, hogy az instabilitás és a gazdasági nehézségek is kiválthatnak ilyen szélsőséges cselekedeteket egyeseknél.

Készült az AP és a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG