Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nyolc kerület szavazataival végeznek egy nap alatt az újraszámoláson


A főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak sajtónyilvános újraszámlálása a Nemzeti Választási Irodában 2024. június 14-én
A főpolgármester-választás érvénytelen szavazatainak sajtónyilvános újraszámlálása a Nemzeti Választási Irodában 2024. június 14-én

A helyi választási irodák munkatársai megkezdték az első nyolc kerület érvényes főpolgármesteri szavazatainak újraszámolását, csütörtökre végeznek a 23 kerülettel. A Nemzeti Választási Bizottság pénteken még megvizsgálja a beküldött, nem egyértelmű szavazólapokat, majd végeredményt hirdet.

Kedden a tervek szerint az I., az V., a VI., a VII., a XVI. a XVII., a XXII. és a XXIII. kerületben számolják újra az érvényesnek minősített főpolgármesteri szavazatokat, a többi kerületét szerdán és csütörtökön nézik át – írja a Telex.

A Nemzeti Választási Iroda (NVI) közölte, hogy a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) a tervek szerint pénteken állapítja meg a főpolgármester-választás végeredményét.

Az I. kerületi önkormányzat épületében Sárhegyi Zoltán, az NVB fideszes delegáltja azt mondta, hogy az újraszámlálás nyilvános, jelen vannak nemzetközi megfigyelők, a Kúria képviselői, valamint Vitézy Dávid és Karácsony Gergely delegáltjai is a helyi választási iroda köztisztviselői mellett – számolt be a lap.

Sárhegyi Zoltán a kezdés előtt megállapította, hogy zárt helyiségben, lezárt dobozokban tartották a szavazatokat, amelyeket kedden 13 óra 10 perckor vittek be a terembe, ahol a számlálást végzik.

A lap szerint egyből vita lett abból, hogy hova tegyék a teremben az urnákat. Egy delegált szerint a terem közepén egy helyre kellene, de végül külön asztalokon helyezték el. Sárhegyi Zoltán szerint a delegáltak nyugodtan fényképezhetik a dobozokat, és feljegyezhetnek bármilyen vélt szabálytalanságot.

Egy delegáltaknak készült tájékoztató szerint olyanokra kell figyelniük, hogy sérültek-e a szavazólapokat tartalmazó urnák/dobozok, ezáltal olyan állapotba kerültek-e, hogy ki lehetett belőlük venni valamit, vagy a szavazólapokat tartalmazó kötegek sérültek-e, rendesen vannak-e lezárva, kerültek-e érvénytelen szavazatok az érvényes szavazatok közé, került-e az egyik jelöltre szóló érvényes szavazat másik jelölt kötegébe, illetve hogy jól számolták-e az egyes jelöltek érvényes szavazatait – írja a lap.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a szavazatokat kerületenként számolják újra a polgármesteri hivatalokban. Majdnem nyolcszázezer főpolgármesteri voksot kell újraszámolni.

A Kúria vasárnap rendelte el a főpolgármester-választáson leadott összes érvényesnek nyilvánított szavazat átvizsgálását, újraszámlálását és a főpolgármester-választás végeredményének ez alapján történő megállapítását. Azután határoztak így, hogy pénteken az Alkotmánybíróság (AB) megsemmisítette azt a döntését, amellyel helybenhagyta a Nemzeti Választási Bizottságnak (NVB) a főpolgármester-választás eredményét, Karácsony Gergely győzelmét megállapító határozatát.

XS
SM
MD
LG