Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nyolcan meghaltak, két gyerek eltűnt az olaszországi pusztító viharokban


A kép illusztráció, a 2013-as novemberi olaszországi esőzések idején készült Szardínián
A kép illusztráció, a 2013-as novemberi olaszországi esőzések idején készült Szardínián

Legkevesebb nyolc ember meghalt a heves esőzésekben és áradásokban Olaszország adriai partjainál. A hatóságok szerint több embert hiába keresnek a csütörtök esti viharok után Marche térségében.

Míg reggel hat halálos áldozatot jelentettek, mostanra az áldozatok száma nyolcra emelkedett az anconai prefektúra szerint. Ráadásul péntek délelőtt még négy ember eltűnt.

Az Ancona városához közeli Barbara polgármestere arról beszélt, hogy egy anyát, nyolcéves lányát, valamint egy fiút keresnek. Az ANSA hírügynökség jelentése szerint a fiút a víz kitépte édesanyja kezéből, amikor ki akartak szállni az autóból.

Az éjszaka folyamán a katasztrófavédelem dolgozói – köztük 180 tűzoltó és a polgári védelem tagjai – igyekeztek biztonságba helyezni az érintett területeken az embereket.

A Misa folyó mentén fekvő közösségek lakóit arra kérték, hogy hagyják el otthonukat, vagy menjenek a felső emeletekre.

Az amatőr videók falvakon áthömpölygő folyókat mutatnak, ezek némelyike több méter magas. Egész emeletek kerültek víz alá, az autókat pedig elsodorta az ár és a sár. Péntek délelőtt hatalmas pusztítás képét mutatta a helyszín.

„Apokaliptikus körülmények vannak itt” – mondta Alessandro Piccini, Cantiano polgármestere egy rádióinterjúban.

„Isten segítsen minket” – írta a Facebookon Barbara polgármestere.

A károk miatt sok helyen gyakran megszakad az áramszolgáltatás, használhatatlan a telefon- és a mobiltelefon-hálózat.

Ancona tartomány vezetői a délutáni tartós esővel magyarázzák az áradásokat. A meteorológusok szerint a hónapokig tartó szárazság és aszály után néhány óra alatt annyi eső esett, mint rendesen fél év alatt.

„Ennyi esőt nem lehetett előre látni” – mondja Stefano Aguzzi a Marche térségi polgári védelemtől.

Marche elnöke, Francesco Acquaroli Facebookon azt írta, a „nagyon súlyos meteorológiai válság” rendkívüli aggodalomra ad okot.

Massimo Olivetti, Senigallia tengerparti város polgármestere elrendelte, hogy az iskolák, óvodák, sportlétesítmények és más közintézmények szombatig maradjanak zárva.

Készült a dpa beszámolójának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG