Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nyolcszázmillió forintból készül installáció az oszakai világkiállítás magyar pavilonjába


Magyarország logója a 2025-ös oszakai világkiállításra
Magyarország logója a 2025-ös oszakai világkiállításra

Nemcsak miniszteri biztosa van már Magyarország részvételének a 2025-ös oszakai világkiállításon: a Közbeszerzési Értesítő szerint az első tendert is elnyerték már a magyar pavilon különlegessé tételére. A több mint félmilliárd forintból készülő installáció a lebegés élményéhez hasonló hatást vált ki majd. A feladattal megbízott cég tulajdonosi hátterében feltűnik egy vállalkozó, akit a sajtóban az állami Covid-beszerzések egyik nagy nyerteseként jelöltek meg.

A Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. a tulajdonosa annak a cégnek – EXPO 2025 Magyarország Nonprofit Kft. –, amely kiírta a közbeszerzést a 2025. évi oszakai világkiállításon történő magyar megjelenésre.

A kiírás „Magyarország kormánya által elfogadott építészeti stratégiai koncepciójának megvalósításához szükséges kiállító és egyben kiállítási eszköz (a továbbiakban: vitrin) határozott időtartamra vonatkozó bérleti jogviszony keretében történő beszerzésére irányul”. A kicsit nehézkesen megfogalmazott célt részletes ismertető is magyarázza: egy kapszulához hasonlóan hengeres alakú vitrin készül majd, amelynek belső terében a magyar pavilon „építészeti stratégiai koncepciója tárgy” lebegtethető. A közbeszerzési hatóság oldalán közzétett megbízásról az is kiderül, hogy a henger átmérője 270 cm, míg magassága 540 cm lesz, és hogy az installációban lebegtetett tárgy a saját tengelye körül forog, és függőleges irányban fel-le mozog majd.

A leírás szerint „az installációban elhelyezésre kerülő tárgyak olyan vizuális megjelenítést kapnak, ami a folyamatos térben lebegés élményével a rejtély, a misztikum által kiváltott kíváncsiság és intellektuális kihívással magára vonja a figyelmet, gondolkodásra és megoldáskeresésre késztet. Ez mély és tartós bevésődést eredményez, és pozitív asszociációt vált ki a kiállított tárgy vonatkozásában. Az elérhető látogatói élmény pedig hatványozottan megnöveli a kiállítási tárgy és maga a pavilon iránti látogatói érdeklődést.”

A szerződés része egy műszaki megoldás, amelynek révén a pavilonnak „egyedi vizualizációs élmény kölcsönözhető. Az épület a látogatók számára egy vizuális effekt, valamint a mögötte meghúzódó rendszer alkalmazásával a lebegés élményének hatását váltja ki. A szabadalmi oltalommal védett műszaki megoldás felhasználásával az épület fel-le irányba is mozgathatóvá válik, ezzel tovább fokozva a látogatói élményt.”

Az EXPO 2025 Magyarország Nonprofit Kft. 2022. december 22-én szerződött a feladatra az InStore Media Reklám Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.-vel. Az Opten cégadatbázisból kiderül, hogy e cégnek 2022-ben több mint nyolcszor nagyobb árbevétele volt, mint 2019-ben. A cég tulajdonosa a törökbálinti lakcímű Gótzy András és a vele azonos lakcímű Kazinczy Szonja Alexandra.

Az Opten adatbázisából az is kiderül, hogy az InStore Media Kft. leánycége az Inhalo DSI Hungary Kft. Ennek egyik tulajdonosának közös cége (Co&Co Designcommunication Kft.) van egy vállalkozóval, akiről az Átlátszó azt írta: „az azeri feketekassza magyarországi kulcsembere volt”, és hogy ő lehetett az egyik nagy haszonélvezője a járványüzletnek, tízmilliárdokat szakítva cégével a lélegeztetőgép-bizniszen. Ő, Hiszem János a HVG szerint annak az offshore cégnek a kézbesítési megbízottja volt, amelynek magyarországi számlájára annak idején éppen az azeri baltás gyilkos kiadása után érkezett pénz Bakuból.

  • 16x9 Image

    Horn Gabriella

    Horn Gabriella a Szabad Európa rovatvezetője. Több mint húsz éve újságíróként dolgozik. Cikkei az online és a nyomtatott sajtóban jelentek meg, televíziós riporter is volt. Az alapítás óta szerzője volt az atlatszo.hu oknyomozó portálnak, az elmúlt években a lap munkatársa volt. Több nemzetközi újságíróprojektben segítette a határokon átívelő korrupciós ügyek, hatalmi visszaélések feltárását. ​A hortobágyi földmutyiról szóló riportjáért Hégető Honorka-díjat és Telenor-különdíjat kapott munkatársával közösen, egy másik írásáért pedig a Soma-díj zsűrije részesítette elismerésben. 

XS
SM
MD
LG