Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nyomás a türkmén bloggerekre, hogy a „virágzó, boldog” Türkmenisztán képét közvetítsék


A rendőrség által beidézett bloggerek jól ismert influenszerek, Instagramon, TikTokon és YouTube-on osztanak meg videókat, kínálnak szolgáltatásokat és népszerűsítenek termékeket, vagy épp magukról beszélnek, és kifejtik a véleményüket különböző témákban (archív fotó)
A rendőrség által beidézett bloggerek jól ismert influenszerek, Instagramon, TikTokon és YouTube-on osztanak meg videókat, kínálnak szolgáltatásokat és népszerűsítenek termékeket, vagy épp magukról beszélnek, és kifejtik a véleményüket különböző témákban (archív fotó)

Türkmén illetékesek berendelték a népszerű bloggereket és influenszereket, és utasították őket, hogy a „boldog és virágzó Türkmenisztánt” népszerűsítsék. A rendőrség arra is figyelmeztette őket, hogy az országot kritizáló tartalmak megosztása tilos, börtönbüntetést vonhat maga után.

Türkmenisztán tekintélyelvű kormánya mindig is szigorúan ellenőrizte a tájékoztatást a híroldalak, a közösségimédia-platformok és az üzenetküldő alkalmazások nyomon követésével és blokkolásával az elszigetelt országban.

Sok türkmén azonban továbbra is VPN-t (virtuális magánhálózatot) és más eszközöket használ a drákói internetkorlátozások megkerülésére.

Legutóbbi kísérletükben, hogy szabályozzák, mit láthatnak az internetet böngésző türkmének, több régió állami tisztviselői berendelték a bloggereket és az influenszereket, hogy elmondják nekik, hogyan népszerűsítsék a kormány narratíváját a „boldog és virágzó” Türkmenisztánról.

Névtelensége megőrzése mellett néhány blogger a Szabad Európa türkmén szolgálatának elmondta: a rendőrség arra is figyelmeztette őket, hogy ha megosztanak bármilyen kormánykritikus tartalmat, börtönbe kerülhetnek.

A tisztviselők arra is figyelmeztették őket, hogy még az ilyen tartalmak lájkolása vagy kommentálása is tilos, „kormányellenes tevékenységnek” minősülhet – mondták.

A rendőrség által beidézettek ismert türkmén influenszerek, akik az Instagramot, a TikTokot és a YouTube-ot használják arra, hogy videókat osszanak meg, szolgáltatásokat és termékeket népszerűsítsenek, beszéljenek magukról vagy kifejtsék a véleményüket különböző témákban.

A Szabad Európának elmondták, hogy a rendőrség mostantól azt szeretné, ha csak olyan tartalmakat posztolnának, amelyek pozitív színben tüntetik fel Türkmenisztánt, például boldog gyerekeket vagy csillogó új épületeket mutatnának vagy írnának le.

Az ország állami médiája és a kormány honlapjai csak pozitív eseményekről számolnak be – például új piacok, iskolák vagy kórházak avatásáról, új házba költöző vidám családokról, szépen öltözött idős polgárokról, akik megáldják az aratási szezon kezdetét.

A türkmén rendőrség nem kommentálta a bloggerek állításait (archív fotó)
A türkmén rendőrség nem kommentálta a bloggerek állításait (archív fotó)

A rendőrség és más tisztviselők nem reagáltak a Szabad Európa türkmén szolgálatának megkeresésére a bloggerek állításaival kapcsolatban.

Helyi források a rendőrség legutóbbi erőfeszítéseit egy nemrégiben terjedő vírusvideóval hozzák összefüggésbe, amelyen állítólag egy türkmén rendőr látható, aki letépi a saját váll-lapját, de egy autósra próbálja fogni, hogy kenőpénzt csikarjon ki.

A videón, úgy tűnik, az látható, hogy a fiatal rendőr látszólag bírságot szab ki, miközben egy autópálya szélén félreállított autó sofőrjével beszélget.

Mivel nem tudja, hogy filmezik, a rendőr letépi a jobb váll-lapját, és az autóra dobja, majd a sofőrt kezdi el hibáztatni.

„Letépte a váll-lapomat, ez tilos” – mondja a sofőrnek. Ezután észreveszi, hogy néhány járókelő filmezi, és követeli, hogy hagyják abba.

A rendőrt és a sofőrt nem azonosították, és azt sem tudni, mikor és hol készült a felvétel, június 3-án azonban megjelent a közösségi médiában. A jármű – rendszámtáblája alapján – Lebap tartományban van bejegyezve.

A hatóságok nem kommentálták nyilvánosan a videót.

A bűnüldöző szervek tisztviselői eközben továbbra is bejelentés nélkül tartanak razziát iskolákban és állami hivatalokban, hogy kormányellenesnek ítélt anyagok után kutatva ellenőrizzék a diákok és az alkalmazottak mobiltelefonját.

A türkmén hatóságok gyakran követelik a diákoktól, hogy írjanak alá nyilatkozatot arról, hogy nem használnak VPN-t vagy más eszközt a tiltott oldalak eléréséhez.

Egy nemrégiben készült tanulmány szerint Türkmenisztán több mint 122.000 internetes címet blokkolt.

Internetkávézó Aşgabatban (archív kép)
Internetkávézó Aşgabatban (archív kép)

Többször is azt állították, hogy a közép-ázsiai országban a leglassabb az internet a világon.

Az Egyesült Királyságban működő cable.co.uk a világ szélessávú internetes sebességéről szóló jelentésében azt írta, hogy Türkmenisztán a 2021-ben vizsgált 224 ország közül a leglassabb a maga átlagos 0,50 megabit/másodperces (Mbps) sebességével.

Türkmenisztánban egy 5 gigabájtos filmfájl letöltése mintegy 22 órát és 34 percet vett igénybe.

Szöveg: Farangis Najibullah, Prága, a Szabad Európa türkmén szolgálatának jelentése alapján.
XS
SM
MD
LG