Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nyomozás Belgiumban: kerültek-e Ukrajnának szánt fegyverek Oroszországba?


A Szabad Oroszország Légió által közzétett drónfelvételen állítólag orosz katonai célpontok megsemmisítése látható az oroszországi Belgorodi területen, Novaja Tavolzsanka közelében 2023. június 1-jén
A Szabad Oroszország Légió által közzétett drónfelvételen állítólag orosz katonai célpontok megsemmisítése látható az oroszországi Belgorodi területen, Novaja Tavolzsanka közelében 2023. június 1-jén

Belgium vizsgálatot indított, hogy megtudja, használtak-e olyan fegyvereket a határ menti harcokban, amelyeket Ukrajna védelmére küldött. Egy híradás szerint ugyanis belga gyártmányú felszerelések bukkantak fel Oroszország Belgorodi területén.

Alexander De Croo belga kormányfő hétfőn óva intett minden elhamarkodott következtetéstől, mondván: az évtizedek óta folyó, különböző térségekbe irányuló szállítások miatt váratlan helyeken tűnhetnek fel fegyverek.

„A védelmi és hírszerző szolgálatok vizsgálatot indítottak, hogy teljes bizonyossággal megtudjuk, mi történt ott” – mondta De Croo a VRT belga műsorszolgáltatónak.

A The Washington Post hosszú tudósítást közölt hétvégén arról, hogy néhány NATO-tagországból, köztük az Egyesült Államokból, Lengyelországból, Csehországból és Belgiumból származó fegyverek jelentek meg az Ukrajnával határos Belgorodban.

A Post riportja szerint kétséges, hogy Ukrajna megfelelően ellenőrzi-e ezt. De Croo azt mondta: az Európai Unió országai azzal a feltétellel látták el Ukrajnát fegyverekkel, hogy csak a megtámadott országon belül használják, önvédelemre.

„Ez a szabály nagyon szigorú” – mondta a miniszterelnök, Oroszország ugyanis valószínűleg nyugati provokációnak tekintené a fegyverek Ukrajnán kívüli bevetését.

Bár szerinte „a fegyvereink átkerülhetnek más konfliktusokba”, De Croo közölte: ha bármi igazságtartalma lenne annak, hogy Ukrajna védelmére szánt fegyvereket használnak az oroszországi harcokban, „azt rendkívül komolyan vennénk”.

A The Washington Post azt írja, hogy cikkében a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel szemben álló Szabad Oroszország Légió és az Orosz Önkéntes Hadtest milíciáinak határon átnyúló rajtaütéseiről van szó. Az utóbbi csoportban állítólag Ukrajna oldalán harcoló oroszok vannak.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG