Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nyomozás indult David Cameron lobbitevékenysége miatt


David Cameron (j) akkori miniszterelnök, és Boris Johnson, London akkori főpolgármestere Londonban, 2012. augusztus 24-én
David Cameron (j) akkori miniszterelnök, és Boris Johnson, London akkori főpolgármestere Londonban, 2012. augusztus 24-én

David Cameron korábbi brit miniszterelnöknél annak a gyanúja merült fel, hogy illegálisan lobbizhatott egy pénzügyi cég közpénzes támogatása érdekében. A cég azóta becsődölt, David Cameron ellen pedig nyomozás indult.

David Cameron korábbi brit miniszterelnök ellen független nyomozást indított a Egyesült Királyság kormánya, miután annak gyanúja merült fel, hogy illegálisan lobbizhatott egy pénzügyi cég állami támogatása érdekében, írja a Reuters.

Az ügy onnan indul, hogy egy milliárdos ausztrál pénzügyi szakember, Lex Greensill 2011-től David Cameron egyik tanácsadója lett utóbbi miniszterelnöksége idején. David Cameron viszont 2016-ban, a brexit-népszavazás után lemondott. 2018-tól pedig már Greensill fizetett lobbistájaként dolgozott.

Pontosabban nem kapott fix fizetést, hanem részvényopciókat, melyek a Financial Times szerint akár 70 millió fontot (csaknem 30 milliárd forintot) is érhettek abban az esetben, ha jól megy Lex Greensill cégének, a Greensill Capitalnak, és sikerül tőzsdére menniük. Cameron állítása szerint évi 25 napot kellett dolgoznia ezért a bérezésért.

A cég viszont egyre súlyosabb anyagi helyzetbe került, és a körülötte lévő botrányok is nőttek. Német leányvállalata ellen nyomozást indított 2020-ban a német bankfelügyelet, ami büntetőfeljelentéssel zárult.

A német Greensill Bank logója 2021. március 10-én
A német Greensill Bank logója 2021. március 10-én

A hírek szerint ekkor Cameron arra próbálta személyes ismeretségek révén rávenni a brit kormányt, hogy közpénzből mentsék ki a céget a brit jegybank kedvezményes járványügyi kölcsöneivel.

A közvetlenül a pénzügyminiszter számára küldött szöveges üzenetekben próbálta rávenni a minisztert, hogy lépjen közbe az érdekükben. Leszervezett egy magánjellegű találkozást az egészségügyi miniszter és Lex Greensill között, illetve egy harmadik minisztert is megkeresett ez ügyben.

A Greensill Capital végül nem kapta meg a járványügyi kedvezményes kölcsönt, be is csődölt, így David Cameron opciói sem érnek már semmit. David Cameron egyébként a csőd előtt kilencszer találkozott Charles Roxburgh-gel, a pénzügyminisztérium második legmagasabb rangú hivatalnokával is.

Boris Johnson szóvivője közölte, hogy a miniszterelnök érti a „fokozott érdeklődést” az ügyben, és azért indítottak vizsgálatot, hogy „a hasonló tevékenységeket illetően biztosítsák a kormány teljes átláthatóságát”.

Fontos tanulságokat kell levonni. Volt miniszterelnökként elfogadom, hogy a kormánnyal való kommunikációt csak legformálisabb csatornákon lehet folytatni, hogy semmilyen lehetőség ne maradjon a helyzet félreértelmezésére

– közölte az ügyröl hétfőn David Cameron.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG