Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nyugat-Ausztráliában perzselő hőség nehezítheti a bozóttűz oltását


Egy bozóttűz lángjai és füstje Ginginben, Nyugat-Ausztráliában.
Egy bozóttűz lángjai és füstje Ginginben, Nyugat-Ausztráliában.

A nyugat-ausztráliai hatóságok szerint az állam fővárosának északi részén tomboló bozóttűz oltását megnehezítheti az időjárás. A bozóttűz eddig 9 és fél ezer hektárnyi területet égetett le, köztük fenyőültetvényeket, olajfaligeteket és néhány faházat is.

Az ausztrál tűzoltók jelenleg a Perth-től északra fekvő lakott területet fenyegető bozóttüzet próbálják megfékezni, miközben arra számítanak, hogy a forró és szeles időjárás következtében a helyzet várhatóan romlik majd.

A szombaton kirobbant bozóttűz Red Gully térségben eddig mintegy 9 és fél ezer hektárt égetett le.

A tűzoltóságnak csütörtökön sikerült megfékezni a lángok terjedését, de aggodalomra ad okot a hétvégére várható szeles idő és a 40 ° C feletti forróság is.

A tűz „könnyen megfordulhat”

„A lángokat biztosan megfékeztük, de jelentős szélváltozás várható, ami némi nyomást fog gyakorolni ránk" – mondta Sven Andersen, az oltási műveletek irányítója.

Andersen szerint ilyen körülmények következtében a tűz „könnyen megfordulhat” és „akár egy órán belül elérheti a lakott területeket”.

Az érintett területeken élők számára vészhelyzeti figyelmeztetést adtak ki január 7-én. Akik már elhagyták otthonukat nem térhetnek vissza addig, amíg erre engedélyt nem kapnak.

Tűzoltóautók egy bozóttűznél Red Gullyban, Nyugat-Ausztráliában.
Tűzoltóautók egy bozóttűznél Red Gullyban, Nyugat-Ausztráliában.

Eddig sikerült megvédeni a lakott területeket

Perth környékén kilenc nemzeti parkot – ahol ilyenkor a nyári vakációjuk alatt sokan kempingeznek – tűzveszély miatt ideiglenesen bezártak.

A tűz Red Gully térségben szombaton lángolt fel, akkor hamar megfékezték, azonban vasárnapra a lángok ismét megerősödtek.

A tűz a jelentések szerint eddig nem pusztított el lakóházakat, de fenyőültetvényeket, olajfaligeteket és néhány faházat igen.

Körülbelül 200 tűzoltó végzi az oltást, amelyben Viktória állam két légi tartályhajója is részt vesz.

Egy bozóttűz lángjai és füstje Ginginben, Nyugat-Ausztráliában.
Egy bozóttűz lángjai és füstje Ginginben, Nyugat-Ausztráliában.

A tavalyi bozóttűzszezon pusztítása

Az európai tél idején a déli kontinensen rendszeresen tombolnak a pusztító bozóttüzek. A 2019-2020-as bozóttűzszezon során 42 ember halt meg, közülük kilencen tűzoltók voltak.

Ausztrália-szerte több mint 3 ezer otthon és majd 17 millió hektárnyi terület vált a tűz martalékává.

Készült az AAP, az SBS és a Reuters tudósításai alapján.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG