Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nyugati vezetők azt állítják, hogy Oroszország csapatokat küld Kelet-Ukrajnába


Egy férfi a háza előtt felrobbant lövedék darabjával az egyik Luhanszk-közeli városban Kelet-Ukrajnában 2022. február 22-én
Egy férfi a háza előtt felrobbant lövedék darabjával az egyik Luhanszk-közeli városban Kelet-Ukrajnában 2022. február 22-én

Nyugati vezetők kedden közölték, hogy az orosz csapatok bevonultak a lázadók által birtokolt területekre Kelet-Ukrajnában, miután Vlagyimir Putyin elnök elismerte azok függetlenségét – de néhányan jelezték, hogy ez még nem a régóta rettegett, totális támadás.

A nyugati hatalmak hetek óta számítanak az invázióra, miközben Oroszország becslések szerint 150.000 katonát vont össze a szomszédos Ukrajna három oldalán. Arra figyelmeztettek, hogy egy támadás hatalmas veszteségekkel jár, energiahiányt okoz Európában és gazdasági káoszt szerte a világon – és gyors, és súlyos szankciókat ígértek arra az esetre, ha megvalósul. Az Európai Unió és Nagy-Britannia kedden bejelentette, hogy az intézkedések egy része már úton is van.

Moszkva emelte a tétet

A nyugati vezetők már rég figyelmeztettek arra, hogy Moszkva ürügyet keres a támadásra – és úgy tűnt, hogy ez az ürügy hétfőn jött el, amikor Putyin függetlennek nyilvánította a két kelet-ukrajnai szeparatista régiót, ahol a kormány csapatai harcoltak az Oroszország által támogatott lázadók ellen a több mint 14.000 ember életét követelő konfliktusban. A Kreml ezután kedden tovább emelte a tétet, mondván, hogy az elismerés kiterjed a még az ukrán erők kezén lévő jelentős méretű területekre is.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője kijelentette, hogy Oroszország elismerte a lázadó régiók függetlenségét „azokon a határokon belül, amelyek akkor léteztek, amikor kikiáltották a függetlenségüket 2014-ben” – olyan nagy területeken, amelyek messze túlnyúlnak a jelenleg a lázadók ellenőrzése alatt álló részeken, és magukba foglalják a legnagyobb fekete-tengeri kikötőt, Mariupolt is.

Putyin lépése a területek függetlenségének elismerésére megnyitotta az ajtót ahhoz, hogy hivatalossá tegye a birtoklásukat és csapatokat küldjön be, bár Ukrajna és nyugati szövetségesei azzal vádolják az orosz csapatokat, hogy már évek óta harcolnak ott. Moszkva tagadja ezeket a vádakat.

A választ zavarja, hogy nem lehet tudni, mi is van valójában

Nem váratott sokáig magára a lépés elítélése a világ minden tájáról. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök közölte, hogy fontolóra veszi a diplomáciai kapcsolatok megszakítását Oroszországgal, Kijev pedig visszahívta moszkvai nagykövetét.

De a zavarodottság azzal kapcsolatban, hogy pontosan mi is történik Kelet-Ukrajnában, azzal fenyegetett, hogy elakad a nyugati válasz.

„Orosz csapatok léptek be a Donyec-medencébe – így hívják azt a területet, ahol a két szeparatista régió található, mondta Josep Borrell, az EU külpolitikai főképviselője Párizsban. – A Donyec-medencét mi Ukrajna részének tekintjük.”

Akkor ez most tényleg invázió?

De egy olyan különbségtétellel, amely megnehezítheti az európai és a nyugati választ, hozzátette: „Nem mondanám, hogy ez teljes körű invázió, de az orosz csapatok Ukrajna földjén vannak.”

A lengyel védelmi minisztérium és Sajid Javid brit egészségügyi miniszter szintén arról beszélt, hogy az orosz erők behatoltak Ukrajna keleti részébe, miközben Javid a Sky Newsnak azt mondta, hogy „megkezdődött Ukrajna inváziója”.

Európában nem mindenki látja ezt így. José Manuel Albares spanyol külügyminiszter megjegyezte, „ha Oroszország erőszakot alkalmaz Ukrajna ellen, a szankciók kemények lesznek”.

A Kreml nem erősítette meg csapatok telepítését a lázadó keletre, azt közölte, hogy ez a biztonsági helyzeten múlik.

London már lépett

Az EU külügyminiszterei még kedden találkoznak, hogy megvitassák az intézkedéseket, de úgy tűnik, ezek nem tartalmazzák a teljes körű invázió esetére többször beígért kemény büntetést.

Boris Johnson brit miniszterelnök azt is közölte, hogy az Egyesült Királyság szankciókkal sújt öt orosz bankot és három gazdag magánszemélyt.

Miközben azt mondta, hogy az orosz tankok már begördültek Kelet-Ukrajnába, arra figyelmeztetett, hogy egy teljes körű offenzíva „további erőteljes szankciókkal” járna.

Készült az AP tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG