Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Ő még mezítláb járt iskolába, pedagógus lett, végül csodaóvodát alapított, de szerinte nincs remény az iskolai szegregáció felszámolására


Ő még mezítláb járt iskolába, pedagógus lett, végül csodaóvodát alapított, de szerinte nincs remény az iskolai szegregáció felszámolására
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:40:23 0:00
Közvetlen elérés

Amikor tanár volt, Göncz Árpád köztársasági elnökként megmentette egy fegyelmitől. A Soros-programban pedig felmondott. Szerinte egyik politikai oldal sem érdekelt abban, hogy felszámolják az országban az cigányosztályokat. Életútinterjú Debre Magdolna pedagógussal.

Egy román határ melletti alig kétszáz lelkes faluban született. Édesanyja korán meghalt, néhány hónap múlva az édesapja úgy döntött: Csepelre költözik a család. Egy dombon építettek szoba-konyhás házat. Magdi akkor látott életében először emeletes épületet, amikor mezítláb elment a csepeli általános iskolába. A tanítónőjének köszönheti, hogy pedagógus lett belőle, majd később megalapította az ország első cigány nemzetiségi óvodáját.

Amikor tanár volt, Göncz Árpád köztársasági elnök mentette meg egy fegyelmitől. A Soros-programban pedig felmondott, mert túl sokat kötekedtek vele. Debre Magdolna egész életében hátrányos helyzetű óvodás gyerekekkel akart foglalkozni, az álmát végül megvalósította. 40 év távlatából azonban úgy látja, hogy egyik politikai oldal sem érdekelt abban, hogy felszámolják az országban az cigányosztályokat. Életútinterjú a Szelfiben.

XS
SM
MD
LG