Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

A sporttudományt tanulók negyede szerint használhatatlan tudást kaptak a hazai egyetemükön


A kép illusztráció. Stumpf István, a Miniszterelnökség egyetemi modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztosa beszédet mond Sárospatakon, 2022. január 25-én
A kép illusztráció. Stumpf István, a Miniszterelnökség egyetemi modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztosa beszédet mond Sárospatakon, 2022. január 25-én

Az agrártudományokat frissen elvégzők hatoda, a sporttudományokat tanulók negyede állítja azt, hogy használhatatlan tudást kapott az egyetemen – áll az Oktatási Hivatal felmérésében. A 2022-ben végzett egyetemistáknak már több mint fele migrálna külföldre gazdasági okokból. Legkevésbé a művészetközvetítési területen végzők találtak munkát.

A 2018-ban és 2022-ben végzett hazai hallgatók közül a sporttudományt tanulók több mint negyede, az agrártudományokat elvégzőknek pedig több mint hatoda állítja azt, hogy

egyáltalán nem kapott használható tudást az egyetemén.

Ez az Oktatási Hivatal reprezentatív, nagymintás felméréséből derült ki, amelyet a Népszava szemlézett.

Az előbb említetteknél lényegesen nagyobb kategória végzett itt a harmadik helyen. A társadalom- és bölcsészettudományok kategóriába soroltaknak szintén hatoda érezte úgy, hogy használhatatlan tudást kapott az adott egyetemen. Azt nem közölték, hogy mely egyetemeken végeztek az értéktelennek tartott tudású diplomások.

Ez viszont nincs átfedésben azzal, hogy milyen végzettségű emberek tudtak elhelyezkedni. A felmérés szerint tízből kilencnek épp volt állása, a legkevésbé a művészetközvetítési területen végzők tudtak elhelyezkedni. Nekik csaknem hatoduk volt épp munkanélküli.

Utánuk sorrendben az egyéb művészeti területen végzők 10,9 százaléka, a bölcsészettudományi területen végzők 5,9 százaléka, illetve az agrárképzési területen végzők 5,2 százaléka volt munkanélküli. A legkevesebben az orvos- és egészségtudományi területen végzők közül voltak munka nélkül, ami 1,6 százalékot jelent.

A végzettek többsége szerint nem volt nemzetközi színvonalú a hazai egyetemi képzésük, pontosabban 56 százalékuk szerint felsőoktatási tanulmányaik inkább nem vagy egyáltalán nem készítették fel őket a külföldi munkaerőpiaci érvényesülésre.

Viszont egyre inkább migrálnának külföldre: a 2018-ban végzők 44,8 százaléka, a 2022-ben végzőknek pedig 50,2 százaléka közölte, hogy inkább igen vagy biztosan másik országba költözne jobb munkahely reményében.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG