Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

PSZ: Pedagógusok átvezénylését készíthetik elő a tankerületek


Üres tanterem a Miskolci Herman Ottó Gimnáziumban 2020. március 16-án (képünk illusztráció)
Üres tanterem a Miskolci Herman Ottó Gimnáziumban 2020. március 16-án (képünk illusztráció)

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke, Totyik Tamás abból következtet erre, hogy a tankerületi központok kérik a pedagógusoktól a végzettséget igazoló papírokat, illetve hogy hova lehet őket beosztani. A Belügyminisztérium szerint a tanárok 99 százaléka az új jogviszonyt választotta.

A szakszervezeti vezető az RTL Híradónak beszélt erről. Mint mondta, az intézményvezetőktől azt tudakolják, hogy milyen ellátási problémák vannak ott, ahol nincs szakos tanár.

Totyik Tamás szerint elsősorban a természettudományos és az idegennyelv-tanárokat irányíthatják át a szomszédos településekre helyettesíteni.

Az Átlátszó összesítette a tankerületek adatait. Ez alapján a tanárok öt százaléka döntött úgy szeptember végéig, hogy nem tanít tovább. A több mint négyezer távozó ellenére jelenleg csak 707 pedagógust keresnek a hivatalos közigazgatási állásportálon. A szakszervezetek szerint ennek az az oka, hogy a legtöbb iskolában részmunkaidős tanárokkal töltik be az üres helyeket.

Az oktatásért is felelős Belügyminisztérium viszont azt válaszolta a Híradó kérdésére, hogy az iskoláknak nem kötelező meghirdetni a megüresedő álláshelyeket a közszolgálati portálon, és a korábbi évekhez hasonló volt a kilépő és belépő tanárok száma.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG