Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Az olajcégek javára döntött a norvég legfelsőbb bíróság


Halászhajó érkezik az egyik Északi-sarkkörön túli norvég szigeten lévő Svolvaer városka kikötőjébe
Halászhajó érkezik az egyik Északi-sarkkörön túli norvég szigeten lévő Svolvaer városka kikötőjébe

A környezetvédők szerint az emberek egészséges élethez való alkotmányos jogát sérti a norvég állam azzal, hogy fúrási engedélyeket ad ki az Északi-sarkra. A bíróság azonban másként gondolja.

A norvég legfelsőbb bíróság elutasította a környezetvédők keresetét, akik meg akarták akadályozni, hogy próbafúrásokat lehessen végezni az Északi-Sarkon. 11-4 arányban dobta vissza a norvég legfelsőbb bíróság a Greenpeace és a Young Friends of the Earth norvég tagszervezetének a keresetét, akik szerették volna elérni, hogy a bíróság mondja ki, alkotmányellenesen adtak ki 10 engedélyt olajmezők keresésére a Barents-tengeren 2016-ban.

A környezetvédők szerint az egészséges élethez való jog sérül

A természetvédők a klímaváltozás lassítását célzó párizsi klímaegyezményre, és arra hivatkoztak, hogy a norvég alkotmány 112. cikkelye szerint mindenkinek joga van az egészséges környezethez. A Greenpeace és a Young Friends of the Earth ügye már kétszer elutasításra került, és most a legfelsőbb bíróság is megerősítette a korábbi döntéseket.

A bírák abban egyetértettek, hogy a 112. cikkely abban az esetben releváns lehet, ha az ország nem tartja be a klíma- és környezetvédelem terén tett vállalásait, azonban a mostani ügyben ez véleményük szerint nem áll fenn.

„A legfelsőbb bíróság inkább az olajvállalatokhoz hűséges”

A környezetvédők azzal is érveltek, hogy a fúrási jogok kiadása sérti az európai emberi jogok egyezményét, mivel közvetlen veszélyt jelentenek az emberi életre. A bíróság úgy találta, utóbbi érvelés sem állja meg a helyét.

Felháborítónak találjuk a döntést, amely alkotmányos védelem nélkül hagyja a fiatalokat és az eljövendő generációkat” – nyilatkozta Therese Hugstmyr Woie, a Young Friends of the Earth norvég szervezetének az elnöke. „A legfelsőbb bíróság inkább a norvég olajvállalatokhoz hűséges, és nem az élhető jövőhöz való jogainkhoz” – tette hozzá.

A Greenpeace Strasbourgig menne

Még a legfelsőbb bíróság döntését megelőzően a Greenpeace belengette, hogy készek a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságáig is elmenni az üggyel, amelyet „történelmi jelentőségűnek” neveztek, és amely szerintük meg fogja határozni Norvégia jövőbeli olajpolitikáját. Az északi ország Nyugat-Európa legnagyobb szénhidrogén-kitermelője.

A norvég környezetvédők ügye egyébként messze nem egyedi, egyre többször visznek különböző szervezetek bíróságra a klímaváltozással kapcsolatos ügyeket. 2019-ben Hollandiában bíróság mondta ki, hogy az országnak 25 százalékkal kell csökkentenie az üvegházhatású gázok kibocsátását.

Készült az AFP tudósításának felhasználásával.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG