Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Olaszország törvénnyé tette a civil mentőhajók korlátozásáról szóló rendeletet


Migránsok pihennek egy mentőhajó fedélzetén Lampedusa partjainál 2021. május 9-én
Migránsok pihennek egy mentőhajó fedélzetén Lampedusa partjainál 2021. május 9-én

Az olasz parlament csütörtökön törvénybe foglalta a jótékonysági szervezetek migránshajóira vonatkozó magatartási kódexről szóló kormányrendeletet, jóllehet az ENSZ és humanitárius csoportok erősen bírálták a jogszabályt, mert szerintük életeket veszélyeztet.

Az új szabályrendszer része Giorgia Meloni miniszterelnök erőfeszítése a szigorúbb fellépésre a mentőhajókkal szemben, ugyanis kormánya szerint arra ösztönzik az embereket, hogy elinduljanak a veszélyes útra a Földközi-tengeren át Észak-Afrikából Európába.

A jótékonysági szervezetek tagadják ezt az állítást, mondván: a migránsok attól függetlenül vágnak neki a tengernek, hogy vannak-e mentőhajók a közelben.

Az új törvény értelmében a hajóknak engedélyt kell kérniük egy kikötőtől, és a mentést követően késlekedés nélkül oda kell indulniuk, ahelyett hogy a tengeren maradnának, és más bajba jutott migránshajók után kutatnának.

Korábban a jótékonysági szervezetek vagy nem kormányzati szervezetek (NGO-k) által működtetett hajók gyakran napokat töltöttek a Földközi-tenger középső részén, és rendszeresen több mentést is végrehajtottak, mielőtt északra indultak volna, Olaszország felé.

A szabályokat megszegő kapitányok akár ötvenezer eurós pénzbírságot kockáztatnak, ha pedig többször is megteszik, az hajójuk lefoglalását vonhatja maga után – írja elő a törvény.

„Ha a bevándorlást nem ellenőrzik, az kizsákmányolást, kényszermunkát, illegális munkát szül” – mondta Nicola Molteni, a belügyminisztérium helyettes államtitkára csütörtökön a parlamentben.

„Ha a bevándorlást nem ellenőrzik, akkor az a törvénytelenség és a bűnözés fészkeit hozza létre, ami a társadalmi bizonytalanság érzését váltja ki.”

Humanitárius csoportok szerint a többszörös mentés betiltása több halálesethez vezethet, az ENSZ a javaslat visszavonását sürgette Olaszországtól, miután február közepén zöld utat kapott a parlament alsóházától.

„Ez egyszerűen rossz módja a humanitárius válság kezelésének” – mondta Volker Türk, az ENSZ emberi jogi főbiztosa. Az olaszországi római katolikus egyház múlt hónapban közölte, hogy az új intézkedések sértik a nemzetközi jogot, ezért meg kell semmisíteni őket.

A civil szervezetek azt is kifogásolják, hogy a kormány arra kényszeríti őket, hogy távoli észak-olaszországi kikötőkbe vigyék a migránsokat, messze onnét, ahol a mentést végzik.

Az új kötelezettségek drámaian megnövelték a civil szervezetek költségeit, és az elmúlt hónapokban csak néhány hajó indult ki a tengerre, ám csökkent aktivitásuk nem lassította a migránsok érkezését.

A kormány adatai azt mutatják, hogy idén eddig 12.667 ember érte el Olaszországot, szemben a 2022 azonos időszakában érkezett 5273-mal. Az eltűnt migránsok program szerint idén legalább 157 ember eltűnését jelentették, ők vélhetően meghaltak.

A Reuters által látott belügyminisztériumi dokumentum szerint a 2022-ben Olaszországba érkező 105.000 migránsnak csak körülbelül tíz százalékát vitték partra civil szervezetek hajói.

Készült a Reuters tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG