Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Olcsóbb lett az üzemanyag a kutakon, nem avatkozik be a kormány


Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter
Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter

A kormány szerint az üzemanyag-kereskedők önkéntesen teljesítették az árcsökkentésre vonatkozó kérést, ezért nincs szükség további beavatkozásra – mondta a nemzetgazdasági miniszter. Nagy Márton közölte: kéthetente ellenőrzik, hogy a kereskedők nem lépik-e túl a szomszédos országok átlagárát.

Két hete kérték arra az üzemanyag-kereskedőket, hogy önkéntesen csökkentsék az áraikat, igazítsák a régiós országok átlagárához a 95-ös benzin és a dízel üzemanyag árát, ebben az esetben a kormány nem avatkozik be – emlékeztetett Nagy Márton.

A kormány azt látja, hogy az üzemanyag-kereskedők alkalmazkodtak, eleget tettek a kérésnek, és a szomszédos országok árszintjéhez közelítették áraikat – mondta a miniszter, hozzátéve, hogy szerda reggel is bejelentettek árcsökkentést.

Mint mondta, péntektől a 95-ös benzin 616 forintba, a gázolaj pedig 607 forintba kerül majd. A benzin esetében az áprilisi csúcsértékhez képest 34 forintos esés történt, ami több mint ötszázalékos csökkenés. A dízel a február közepi árához képest 54 forintot esett, ami nyolc százalékot meghaladó csökkenés – ismertette.

A kormány mérlegelte az üzemanyag-kereskedők javaslatát, hogy a régiós átlag helyett csak a szomszédos országok árait vegyék figyelembe, kerüljön ki a referenciaértékből Lengyelország, Csehország és Bulgária – mondta Nagy Márton.

Ez alapján szerinte már múlt héten is megfeleltek a hazai üzemanyagárak a szomszédos országok átlagárának. Ezt fenn is kell tartani, a kormány ezért továbbra is elvárja, hogy a kereskedők tartsák a referenciaértékhez az áraikat, amit kéthetente ellenőriznek – mondta a miniszter, aki szerint ettől nem lesznek veszteségesek a kereskedők.

XS
SM
MD
LG