Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Mikor leszel beoltva? – kalkulátor a várható oltási időnkre


Hűtőtáska körzeti orvos nélkül (képünk illusztráció)
Hűtőtáska körzeti orvos nélkül (képünk illusztráció)

„Az első adag vakcinát 2022. december 6. és 2023. február 18. között kapod meg”. Ezt egy lengyel startup által készített oltáskalkulátor dobta ki valakinek, aki beírta az adatait. Ebből mindenki megnézheti, hogy a jelenlegi oltási sebesség alapján mikor kerül rá a sor, 2022-re vagy egy évvel később tervezze a nyári utazást. Fölhívtuk a kalkulátor egyik alkotóját.

Pál Tibor a Veronai Egyetem doktorandusza a megismerhető magyar adatok alapján készített oltási kalkulátort. Ez azt mutatja, meg, hogy a jelenlegi hazai oltási sebesség és kormányzati preferencialista mellett nagyjából ki mikor kerülhet sorra.

Elég riasztó perspektívák látszanak annak, aki szeretné már biztonságban tudni magát, de azt állítják, hogy az algoritmus elérhető, nyilvános adatokkal dolgozik. Mindenki beírhatja név nélkül a lényeges adatait, és maga is választhat az oltási sebességet becslő lehetőségek közül.

A kalkulátort naponta frissítik a Nemzeti Népegészségügyi Központ és a Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján – mert hogy a KSH az oltási hajlandóságot hetente méri, és Pál Tiborék ezt is folyamatosan figyelembe veszik. A kalkulátor tehát naponta változik, ahogy alakul az oltottak száma, és az oltás ritmusa.

A saját biztató vagy borzasztó beoltottsági jövőképünket ezen a linken tudjuk megnézni. Azt nem jelzi a kalkulátor, hogy milyen gyártó termékét szánja nekünk alapjáraton a magyar állam.

Pál Tibor egyébként már két éve egy lengyel startupnak, az OmniCalculatornak dolgozik, ezt a számlálót is a cég jegyzi. Az OmniCalculator, ahogy Pál Tibortól megtudtuk, igyekszik minden problémára – már amire egyáltalán lehet – valamilyen tudományos alapon elkészített kalkulátorral felelni.

Ő a pénzügyi, közgazdasági kérdések algoritmusán szokott dolgozni, lévén közgazdász, de mindennapi problémákkal is foglalkoznak. „Amit ki lehet kalkulálni, azt mi megtesszük.” A legtöbben PHD hallgatóként, egyetemistaként dolgoznak a cégnek.

Egy nem túl biztató előrejelzés.
Egy nem túl biztató előrejelzés.

A Facebookon már pörögnek az emberek saját jóslatai, köztük olyanok kommentjei is, akit jövő héten oltanak, de ez a szoftver csak év végére jósol neki védettséget. Rákérdeztünk erre Pál Tibornál, aki nem tudott választ adni, hiszen nem tudja, hogy a kommentelő milyen opciókat választott és milyen adatokat adott meg.

Említette azt a példát is, hogy egy frissebb kormányzati tájékoztatás szerint az egészségügyi dolgozók oltása mégsem teljes, ahogy azt korábban szintén a kormány állította, hanem még csak 80 százalékon áll. Pál Tiborék viszont még azzal a hivatalos infóval dolgoztak, hogy ez a célcsoport már beoltott, tehát ha egy egészségügyis valamiért mégis oltatlan még, és megnézné magát a kalkulátoron, akkor ezt az üzenetet fogja kapni: ebben a csoportban az oltást mindenkinek meg kellett volna már kapnia.

A startup egyébként már több tucat COVID-kalkulátort készített (megtekinthetők itt) a szociális távolság kalkulátortól a maszk vs nem-maszk számlálón át a különböző országok oltási kalkulátoráig. Az amerikait azért nem készítették el, mert ott már van egy.

Levélben megkérdeztük a Kormányzati Tájékoztatási Központot is, terveznek-e hasonlót, egyelőre nem kaptunk választ.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG