Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Lakásszegénység: lakhatási minimum készült az önkormányzati választásokra


A budafoki Leányka utcai lakótelep panelépülete 2021. április 10-én (képünk illusztráció)
A budafoki Leányka utcai lakótelep panelépülete 2021. április 10-én (képünk illusztráció)

A több millió magyart érintő lakhatási szegénység enyhítése érdekében lakáspolitikai intézkedésekből állított össze javaslatcsomagot a Lakhatási Koalíció abban bízva, hogy az önkormányzati választáson induló jelöltek és pártok minél több pontot átvesznek a saját programjukba az Önkormányzati Lakhatási Minimum néven kiadott követeléslistájukból.

A Lakhatási Koalíció lakhatással foglalkozó szervezetek szövetsége. Összehangoltan fogalmaznak meg lakhatást érintő szakpolitikai követeléseket. Tagjai között van az Utcajogász, az Utcáról Lakásba! Egyesület, a Habitat for Humanity Magyarország, a Periféria Központ és a Városkutatás Kft.

Már a 2018-as országgyűlési választások előtt is kiadták lakhatáspolitikai követeléseiket, felszólítva a politikusokat, hogy támogassák javaslataikat. A 2022-es választásokra elkészítették a Lakhatási Minimum nevű közös követeléslistát. A mostani Önkormányzati Lakhatási Minimum ennek folytatása – közölte a Lakhatási Koalíció.

A szervezet szerint Magyarországon két-hárommillió embert érint a lakásszegénység valamilyen formája. Jelenleg a szociális lakáspolitika önkormányzati hatáskörbe tartozik, de rendkívüli módon korlátozza a mozgásterüket, hogy nincsenek költségvetési források a bérlakások megfelelő fenntartására, bővítésére, és törvényi kötelezettségük sincs számos lakáspolitikai feladattal kapcsolatban – hívják fel rá a figyelmet.

A javaslatcsomag elsődleges célja a lakhatás egyenlőbbé és megfizethetőbbé tétele, a lakásminőség javítása, az energiaszegénység felszámolása, a hajléktalanság csökkentése, a sérülékeny csoportok lakhatásának támogatása és a magánlakásszektor szabályozása – olvasható a közleményben.

Ehhez kapcsolódóan: Habitat for Humanity: „Nagyobb számban hűlnek ki az emberek a saját otthonukban, mint az utcán”

Szabályozási, működési és beruházási javaslatokat foglaltak össze 21 pontban. Ezek között szerepel, hogy legyenek közérthető, átlátható, ügyfélbarát lakáspolitikai szabályok, hogy az emberek egyszerűen tájékozódhassanak a helyi lakásügyekkel kapcsolatban. Legyenek célzott lakhatási programok a fogyatékossággal élő emberek számára, az önkormányzatok számolják fel a roma lakásszegénységet, a lakhatási szegregációt, és előzzék meg a hajléktalanságot az önkormányzati lakásokból való elhelyezés nélküli kilakoltatás tilalmával.

A javaslatok között szerepel, hogy az önkormányzatok helyezzék hatályon kívül a hajléktalanság kriminalizációjáról szóló helyi jogszabályokat, és részesítsék előnyben a hosszú távú lakáskiadást a rövid távú szálláshelykiadással szemben.

Követelik továbbá, hogy bővüljön a megfizethető bérlakásállomány, legyen kedvezőbb a nonprofit bérlakásszektor szabályozási környezete, és az önkormányzatok helyi szolgáltatásokkal tegyék átláthatóbbá, kiszámíthatóbbá és biztonságosabbá a magánbérleti szektort.

XS
SM
MD
LG