Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor: Ha demokrata elnök van a Fehér Házban, a kapcsolataink nehezebbek


Orbán Viktor a Kossuth rádió stúdiójában 2021. július 16-án.
Orbán Viktor a Kossuth rádió stúdiójában 2021. július 16-án.

Az Egyesült Államok Magyarország barátja és szövetségese, az ársapka kivezetéséhez még magas az infláció, Ukrajna pedig pénzügyi értelemben jelenleg nem létező ország, Európa tartja fenn - egyebek között ezt mondta, és az amerikai szankciós listáról is beszélt Orbán Viktor a közmédiában.

Orbán Viktor szerint a budapesti székhelyű orosz Nemzetközi Beruházási Banknak (NBB) nagy szerepe lehetett volna Közép-Európa fejlődésében, de az ukrajnai háború kitörésével egyre szűkültek a lehetőségei, az amerikai szankciók pedig ellehetetlenítették a bankot - mondta a miniszterelnök a Kossuth rádióban. Mindezt két nappal azután, hogy a sajtóban kémbankként emlegetett orosz bankban utolsó európai országként tulajdonos magyar kormány az amerikai szankciók hatására úgy döntött, visszahívja az NBB-ben tisztséget betöltő, a magyar állam által delegált személyeket, és kilép a nemzetközi pénzügyi szervezetből. Az erről szóló kormányhatározat péntekre virradóra meg is jelent a Magyar Közlönyben.

A Szabad Európa több cikkben is foglalkozott az amerikai döntéssel, amely szerint a budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank három vezetője és maga az intézmény is felkerült az amerikai szankciókkal sújtott személyek hivatalos listájára. Azon szerepel az NBB volt elnöke, Nyikolaj Koszov, Laszlóczki Imre magyar alelnök és Georgij Potapov, az orosz intézmény kormányzótanácsának elnökhelyettese is.

Ehhez kapcsolódóan: Hivatalos: Magyarország kilép a Nemzetközi Beruházási Bankból

Orbán Viktor a közmédiában arról is beszélt, hogy nem Magyarországgal szembeni szankciókról van szó, hanem 34 magánszemély került a listára, és köztük csak egy magyar van. A miniszterelnök azt mondta, hogy az Egyesült Államok Magyarország barátja és szövetségese, elsősorban katonai szövetségről van szó, a gazdasági kapcsolat pedig szerinte sikertörténet. Hozzátette, hogy a republikánusokkal könnyebben tud együttműködni a magyar kormány,

„ha demokrata elnök van a Fehér Házban, a kapcsolataink nehezebbek”.

Orbán szerint, miközben a magyar kormány békét akar, az Egyesült Államok háborúpárti, és mindenkit, Magyarországot is bele akarja erőltetni a háborúba. Európa helyzete folyamatosan romlik, a háború eszkalálódik, "lassan elérjük a nukleáris háborút" és "ha világháború lesz, atomháború lesz” - fogalmazott a miniszterelnök.

Szerinte Európának intellektuálisan adnia kellene magára, a saját érdekeiből kellene kiindulnia, nem a másokéiból, és mielőtt megismételné az amerikai politika álláspontjait, el kellene gondolkodnia azon, hogy ezek egybeesnek-e a saját érdekeivel. Szerinte Macron francia elnök az egyetlen európai vezető, aki távlatokban képes gondolni, de ő liberális Európát szeretne, míg Orbán egy keresztény európai reneszánszban bízik. Most viszont pitiáner, egymásnak betartó európai perspektívát lát, amelytől szerinte nagyon szenved a kontinens.

Újabb szankciókat készítenek elő: volt magyar kormányzati tisztviselőket tilthatnak ki Amerikából

Orbán szerint még nem tart ott az európai közvélemény, hogy az európai vezetőket rákényszerítse a szankciós politika megváltoztatására, de úgy véli, az az idő is eljön. Hozzátette, egyre rosszabb hírek jönnek Ukrajnából a magyar kisebbségekkel kapcsolatban, miközben az Európai Unió gazdasága és azon keresztül a magyar gazdaság tartja fenn Ukrajnát, amely a háború miatt pénzügyi értelemben nem létező ország. Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök ez utóbbi kijelentést később úgy kommentálta Telegram csatornáján, hogy szerinte Orbán bátran és pontosan fogalmaz, ahhoz képest, hogy európai politikus. Medvegyev hozzátette, amint megszűnik a nyugati finanszírozás, szerinte maga Ukrajna is megszűnik - idézte a The Guardiant a 24.hu.

Az inflációról szólva Orbán azt mondta, ami eddig történt inflációcsökkentés ügyben, az kevés ahhoz, hogy az árstopot kivezessék. Van ugyan néhány élelmiszer, amelynek ára drasztikusan csökkent, de ez nem elég. Azt reméli, hogy májusban általánosabb, érzékelhetőbb lesz az infláció csökkenése.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG