Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán szerint már nem a nyugat vonzó


Orbán Viktor szeptember 11-én, szlovéniai sajtótájékoztatóján.
Orbán Viktor szeptember 11-én, szlovéniai sajtótájékoztatóján.

Pillanatnyilag a klímacélok, a szociális Európa, a közös adórendszer és a migráció miatt ábrándultunk ki a nyugati világból Orbán Viktor szerint. A kormányfő hosszú cikket írt a tusnádfürdői beszéd helyett.

Nagyon is létezik illiberális demokrácia, állítja Orbán Viktor a Magyar Nemzetbe írt cikkében. A kormányfő tusnádfürdői beszéde idén a járvány miatt elmaradt, ezért cikkben fogalmazta meg a legfrissebb politikai vízióját. Orbán Viktor még 2014-ben, Tusnádfürdőn jelentette be először, hogy Magyarországon illiberális államot akar, ami szerinte azért demokrácia is.

Liberális demokrácia és illiberális elgondolás

A liberális demokrácia egyszerűen azt jelenti, hogy demokratikus, azaz választásokon le lehet cserélni a vezetőket. És liberális, azaz az emberek elmondhatják a véleményüket, és a jogaikat akkor is ugyanúgy megvédik, ha épp az nem egyezik a többség véleményével. Ezt pedig független intézmények garantálják a független bíróságtól, ügyészségtől egészen mondjuk a független Energiahivatalig.

Az „illiberális demokrácia” kifejezését 1997 hozta be híres cikkében Fareed Zakaria. Itt formálisan többpárti választásokat tartanak, de a liberális részt, a joguralmat, a kormány hatalmának korlátozását, a független intézményeket ki akarják dobni. Pakisztántól Sierra Leonén át az akkori Szlovákiáig hozott rá példákat. Mivel ezeket félrevezető demokráciának értékelni, ma már inkább hívják őket „hibrid rendszereknek”.

Az alábbiakban megpróbáltuk kiemelni az írásból a konkrét állításokat. Először a Magyarországot közvetlenül érintőket.

  • Oktatás - a konzervatívok szerint „a nevelés célja, hogy a bevált hagyományainkat továbbvinni képes hazafiak lehessenek gyermekeinkből.” Az iskoláknak meg kell védeni a család eszményét és értékeit, és távol kell tartaniuk "a kiskorúaktól a genderideológiát és a szivárványos propagandát".
  • Járvány - nem lesz teljes lezárás, mert „felizmosították” az egészségügyet, a magyar rendszer felkészült a tömeges megbetegedésekre, „már nem kell attól tartani, hogy bárki megfelelő ellátás nélkül maradna”.

A külpolitikával kapcsolatban az alábbiakat fogalmazta meg Orbán Viktor:

  • Olaszországban dől el Európa jövője. Magyarország és Lengyelország szerinte „félreverte a harangokat” a család, a vallási hagyomány és a nemzetek védelmében, ezzel pedig visszarántották az Európai Néppártot a szakadék széléről. Viszont Olaszországban dől el Európa jövője.
  • Donald Trump győzelmének szurkol az amerikai elnökválasztáson, mert "jól ismerjük az amerikai demokrata kormányok morális imperializmusra épülő külpolitikáját".
  • Az európai intézményekben nincs joguralom, a zsarolás uralma létezik helyette. Egészen pontosan a mai európai intézmények „Soros Györgyök érdekeit szolgálják”.
  • Az EU nem a versenyképesség felé akar haladni. „Abszurditásig emelt klímacélok, szociális Európa, közös adórendszer, multikulturális társadalom”, így nem csoda, hogy „a Nyugat elvesztette vonzerejét Közép-Európa szemében, a mi életberendezkedésünk pedig nem tűnik kívánatosnak a nyugatiak számára.”
  • Végre kell hajtani a nyári uniós költségvetési terveket, "mondjon akármit is az Európai Parlament".
  • Közös uniós hadsereg kell, mert Európa ennek híján maradt le az USA és Kína mögött innovációban.

A teljes cikket itt olvashatja.

XS
SM
MD
LG