Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Nem tudni, Orbán honnan vette, hogy a 40 alattiak háromnegyedének van saját lakása


Orbán Viktor újságírókhoz beszél Brüsszelben 2023. december 14-én
Orbán Viktor újságírókhoz beszél Brüsszelben 2023. december 14-én

Orbán Viktor nemrég sikerként jelentette be, hogy szerinte a negyven év alatti magyarok 75 százalékának van saját lakása. Nem látni, miből gondolta ezt, az elérhető adatok alapján ugyanis állítása irreálisnak tűnik. Az ingatlan.com vezető elemzője sem tudja, honnan vehette ezt Orbán, sőt szerinte a negyven év alattiak egyre rosszabb helyzetbe kerülnek a magyar lakáspiacon.

„Halkan mondom: ritkán beszélünk itt eredményekről, ez talán nem baj, mert a politikának az izgalmas része mégis inkább a baj meg a kudarc, és nem annyira a siker, de van itt egy fontos információ, hogy a negyven év alattiak, tehát a negyven évnél fiatalabb magyarok világában a saját otthonnal rendelkezők aránya elérte a 75 százalékot” jelentette be Orbán Viktor közrádiós műsorában december 1-jén.

Ha ez így lenne, az valóban váratlan siker lenne, de a miniszterelnök meglepő kijelentését azóta sem támasztja alá semmilyen elérhető adat.

Korábban a 444.hu többek között a K&H Bank friss felmérését idézte a témában, amely szerint a 30–59 évesek körében érte el a lakástulajdonosok aránya a 75 százalékot. Az idősebbeknek jellemzően nagyobb arányban van saját lakásuk, így irreálisnak tűnik a negyven év alattiakra vonatkozó miniszterelnöki bejelentés.

Hasonló irányba mutatott az OTP októberi ingatlanos felmérése, vagy egyáltalán a hazai lakások darabszámának és a 18–40 éves magyarok számának összevetése is. A miniszterelnök szóvivője nem válaszolt a lap vonatkozó kérdéseire.

A Népszava most Balogh Lászlót, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértőjét kérdezte meg, aki szintén nem tudta megerősíteni a bejelentett, 75 százalékos arányt.

Elmondása szerint annyit lehet tudni, hogy a negyven év alatti lakásvásárlók 2019 és 2022 között az összes adásvétel 41–46 százalékában jelentek meg vevőként országos szinten. Fővárosi arányuk ezen belül alacsonyabb, csak 36 százalék volt. Számuk nem elhanyagolható a lakáspiacon, mégis egyre rosszabb helyzetbe kerülnek Balogh szerint.

Az iparági szakember azt mondta, aki nem az első lakását akarja megvenni,

esetleg egyedül akar költözni, vagy nem szeretne pár éven belül gyereket, annak nem sok esélye maradt a saját otthonra, ha nincsenek mögötte gazdag szülők vagy örökség.

Példája szerint a bankok húsz százalék önrészt várnak el a hitelhez, így egy fővárosi, nagyjából 35-40 milliós garzonlakáshoz hét-nyolcmillió forint saját pénzre van szükség. Ennyit még a jól kereső fiatalok közül is csak kevesen tudnak összegyűjteni. Ráadásul az ingatlanárak folyamatosan emelkednek, így évről évre egyre több kell az önerőhöz.

Balogh szerint

Magyarországon az öröklés az előrelépés egyik kulcsa

ezen a területen.

Hozzátette, hogy a jegybank bejelentése szerint a kormány húsz helyett tíz százalék kötelező önerő előírásával támogatja az első lakásukat vásárlókat 2024-től, ez viszont nem csak a negyven év alattiakra fog vonatkozni.

A Szabad Európa is megkérdezte a miniszterelnök szakmai felkészítéséért is felelős Miniszterelnökséget, hogy Orbán mire alapozta bejelentését. Közreadjuk, ha válaszoltak.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG