Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Napi kampány: Nem lesz új árhivatal, csak pillanatnyilag kell az állami ár


Orbán Viktor beszél budapesti sajtótájékoztatóján 2022. február 17-én
Orbán Viktor beszél budapesti sajtótájékoztatóján 2022. február 17-én

Orbán Viktornak fáj a hatósági ár és pluszpénzt ígért a vállalatoknak, Márki-Zay a tanárok bérét emelné legelőször.

„Kifejezetten ellenzünk minden kommunisztikus (…) megközelítést a gazdaságpolitikában” jelentette be Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szombati rendezvényén. Orbán arról is beszélt az eseményen, hogy a magántulajdon nagyon fontos számukra, szerintük az intézménynek kultúrateremtő ereje van. Ez egyébként ellentétben áll például Matolcsy György miniszter korábbi bejelentésével, aki szerint bizonyos cégeket majd önként fognak eladni a kormánynak a korábbi tulajdonosok, „mert olyanok lesznek a feltételek”, illetve ezzel „megelőznék későbbi veszteségeiket”.

Visszatérve, Orbán Viktor pénzt ígért a kamarai tagoknak, pontosabban szerinte plusztőkét kell adni nekik, Magyarországnak a tőkén, a nemzeti tőkefelhalmozáson keresztül kell erősödnie szerinte.

Orbán nem a rezsicsökkentést ellenzi elvből

A miniszterelnök a magas inflációról elmondta, hogy az „nem néz ki jól”. Egyúttal a hatósági árak ezúttal nem azt jelentik, hogy „elment a józan eszük”, nem akarják visszaállítani a kommunizmus alatti árhivatalt. Itt nem a rezsicsökkentésre gondolt, hanem a legújabb árrögzítésekre.

Orbán Viktor szerint a központi árszabályozást elvből ellenzi a kormány, és nem is a kampány miatt jöttek ezek az árrögzítések, hanem a rendkívüli helyzet miatt. Ez a helyzet akkor fog szerinte véget érni, ha majd a gazdasági helyzet lehetővé teszi.

A tanárok bérét emelné Márky-Zay

A jelenlegi kormány becsapta a pedagógusokat, amikor azt ígérte, hogy a fizetésüket a mindenkori minimálbérhez igazítja, mondta Márki-Zay Péter ellenzéki miniszterelnök-jelölt az ATV-ben. Szerinte ha a kormány betartotta volna ezt az ígéretét, akkor a mostani bérüknél kétszer többet kereshetnének az érintettek. Márki-Zay Péternél és másoknál is dokumentáltan előkerült emellett egy aktuális időszaki elfoglaltság, a fánksütés.

Kovács Gergő, a Kétfarkú Kutya Párt társelnöke szerint a pártjuk többet foglalkozik már a nem vicces tevékenységekkel, mondta el a Partizán videós műsornak. Ugyanis miután bekerültek az önkormányzatokba, onnantól már komolyabb dolgokat várnak tőlük a választók. Kunhalmi Ágnes szintén az ATV-ben mondta el, hogy még nincs végleges megállapodás az egyesült ellenzék közös listájáról.

A fideszes Deutsch Tamás a közrádióban jelentette be, hogy szerinte Soros György már az Európai Unió alapintézményeit manipulálja. Erről a megfigyeléséről levélben is értesítette az összes EP-képviselőt. Ez a manipulálás a gyakorlatban úgy néz ki, hogy hazug anyagokat gyártanak a kormányról. Emellett szerinte az Európai Bíróság is be akar avatkozni a magyar választásokba a Fidesz–KDNP ellen.

Kiszivárgott még, hogy visszavonul az ellenzéki kampányszereplésektől Király Júlia közgazdász, az MNB korábbi alelnöke, a belga KBC bank volt igazgatósági tagja. A hírek szerint ennek egyetlen oka, hogy végül Róna Pétert jelöli az egyesült ellenzék köztársasági elnöknek akit Király „egy huncut, pici gazembernek” tart. Róna Péter korábban Király Júliát és általában a matematikai alapú közgazdaságtant is erősen támadta.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG