Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Tipikus, hogy Magyarország Putyin kottáját követi a brit külügyi vezető szerint


Albin Kurti koszovói miniszterelnök fogadja Alicia Kearns konzervatív képviselőt, a brit parlament alsóházának külügyi bizottságának vezetőjét 2023. október 22-én.
Albin Kurti koszovói miniszterelnök fogadja Alicia Kearns konzervatív képviselőt, a brit parlament alsóházának külügyi bizottságának vezetőjét 2023. október 22-én.

Miután Orbán Ukrajnával kapcsolatos uniós lépéseiért Peszkov orosz kormányszóvivő megdicsérte Orbánt, a belga miniszterelnök szerint Orbánnak be kéne fognia a száját, az angol parlament külügyi bizottságának vezetője szerint pedig Orbán Putyin kottája szerint játszik.

A magyar kormány nevében Orbán Viktor a nemrég átengedte Ukrajna uniós csatlakozási folyamatának megkezdését, viszont megvétózta a nekik szánt újabb uniós támogatási csomagot.

A miniszterelnök politikai igazgatója, Orbán Balázs szerint pénzért lesznek hajlandóak csak elengedni ezt a vétót. Egészen pontosan akkor, ha minden, a jogállamisági gondok miatt felfüggesztett uniós pénzhez hozzájut a magyar kormány.

Putyinékat lenyűgözte

A lépés kapcsán Dimitrij Peszkov orosz kormányszóvivő a Reutersnek elmondta, hogy Ukrajna (és Moldova) nem felelnek meg az uniós kritériumoknak, az átpolitizált döntéssel szerinte az EU bosszantani akarja Oroszországot.

Megdicsérte viszont Orbán Viktort, elmondása szerint

"Magyarország, sok más uniós országgal ellentétben határozottan védi az érdekeit, ami lenyűgöz bennünket."

Másokat kevésbé nyűgözött le

Alexander De Croo belga miniszterelnök Orbán Viktor döntés utáni nyilatkozatait kritizálta. Szerinte az EU nagyon tiszta üzenetet küldött amikor a szabadságukért harcoló ukránok mellé állt, és mostani döntés mind a 27 uniós tagállamot kötni fogja.

Szerinte, ha

„egyetértesz a döntéssel, amit a teremben 27-en tettek, utána nem kellene azt mondanod, hogy nos, más a véleményed. Ha része vagy egy döntésnek, egyetértesz vele vagy utána, csak be kellene fognod a szádat."

Alicia Kearns, a brit alsóház külügyi bizottságának vezetője a BBC kérdése válaszolta azt, hogy súlyosan csalódást keltő Orbán vétója az ukránoknak szánt uniós támogatásokról, de

Magyarország részéről tipikus, ahogy Putyin kottája szerint játszik.

Kearns konzervatív képviselő szerint Magyarország újra és újra az utolsó pillanatos vétójával próbál engedményeket kicsikarni az EU-tól. Most pedig fel is oldottak Magyarországnak egy 10 milliárd eurós, eddig felfüggesztett támogatási pénzösszeget.

Emmanuel Macron szerint személyesen megkérdezte Orbánt, hogy blokkolni tervezi-e majd később Ukrajna csatlakozását, ha egyébként az ország teljesítette az ehhez szükséges különböző feltételeket. Macron szerint Orbán azt ígérte neki, hogy ebben az esetben nem fogja blokkolni.

Macron emellett abban is magabiztos, hogy Orbánt jövő év elején rá tudják beszélni a támogatási csomag elfogadására is. Itt azzal érvelt a francia elnök, hogy Orbán ezzel nem csak az ukránok támogatását blokkolja, de Magyarországnak, a szomszédainak vagy a határellenőrzésre szánt új pénzeket is blokkolja egyben.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

Maradjon velünk!

  • Szabad Európa a mobilján: töltse le ingyenes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

A stabil mobilkapcsolat érdekében a weboldal egyes funkciói az applikációban csak korlátozottan érhetők el.

XS
SM
MD
LG