Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán nagy-magyarországos sálas videót tett ki, amit nem értékelt se az ukrán, se a román külügy


Orbán Viktor nagy-magyarországos szurkolói sálban fogadja Dzsudzsák Balázst a Puskás Aréna Páholy Skyboxában 2022. november 20-án
Orbán Viktor nagy-magyarországos szurkolói sálban fogadja Dzsudzsák Balázst a Puskás Aréna Páholy Skyboxában 2022. november 20-án

Orbán Viktor kitett egy videót arról, hogy nagy-magyarországos sálban fogadja Dzsudzsák Balázs focistát vasárnap. A sál miatt a román külügyminisztérium erős rosszallását jelezte, az ukrán külügyminisztérium pedig hivatalos bocsánatkérést vár tőle. Orbán a Facebookon kívánt visszaüzenni, hogy szerinte „A foci nem politika”, erre viszont Alin Mituța román EP-képviselő szólt vissza neki ugyanott.

Orrbán Viktor stábja készített egy videót arról, ahogy a miniszterelnök a vasárnapi barátságos válogatott focimeccs után a Puskás Aréna Páholy Skyboxában fogadja a neki ajándékot hozó Dzsudzsák Balázs válogatott focistát. Ezt hétfőn ki is tették a miniszterelnök oldalára.

A videón Orbán átveszi az ajándékot, egy mezt, majd megdicséri a válogatottsági rekorder játékát, megölelik egymást, aztán fotózkodnak is még egy kört. Orbán Viktor az egész videón egy nagy-magyarországos sálat lógat a nyakára.

A román külügyminisztérium november 22-i közleményében tudatta, hogy kormányuk „szigorúan rosszallását” jelezte a sálas miniszterelnöki videó miatt.

„Formájától függetlenül minden revizionista megnyilvánulás elfogadhatatlan, ellenkezik a jelen valósággal és a Románia és Magyarország által közösen vállalt kötelezettségekkel” – üzenték a közleményben.

„A revizionista eszmék magyarországi népszerűsítése nem járul hozzá az ukrán–magyar kapcsolatok fejlesztéséhez, és nem felel meg az európai politika elveinek” – ezt viszont már Oleg Nikolenko, az ukrán külügy szóvivője jelezte Facebookon.

„Hivatalos bocsánatkérést várunk magyar részről és az ukrán területre vonatkozó magyar követelések cáfolatát” – tette hozzá.

Alin Mituța román európai parlamenti képviselő egy Twitter-üzenetben kijelentette, hogy Orbán viselkedése „felelőtlen” volt, tekintettel arra, hogy Oroszország provokálatlan inváziót hajtott végre Ukrajnában, és egyes ukrán területeket „annektált”.

Az Osztrák–Magyar Monarchiához tartozó Magyarország az első világháborúban elszenvedett vereség és az 1921-es trianoni békeszerződés elfogadása után területének mintegy kétharmadát veszítette el.

„Az EU vezetőinek szankcionálni kell, és el kellene őt szigetelni az Európai Tanácsban” írta még Mituța.

Orbán Viktor Facebookon azt válaszolta, hogy „A foci nem politika”, illetve hogy „ne lássunk bele olyat, ami nincs. A magyar válogatott minden magyar csapata, bárhol is éljenek.”

Mituța képviselő erre Facebookon is odakommentelte Orbán képéhez, hogy akkor Orbánnak pont ezért nem kéne a sporttal reklámoznia politikai szándékait.

  • 16x9 Image

    Szalai Bálint

    Szalai Bálint a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének újságírója. Nyolc évig dolgozott az akkor leglátogatottabb híroldalnak számító Indexnél. Egyéb elismerések mellett 2015-ben megkapta a Gőbölyös Soma-díjat. A 2018/19-es akadémiai évben az Arizona Állami Egyetem Fulbright-program Humphrey-ösztöndíjasa volt. 

XS
SM
MD
LG