Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Már 13-ak vagyunk a világon a Covid-halálozások terén; a miniszterelnök szerint megfékeztük a járvány második hullámát


Beoltott orvosok a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház szakrendelőjében 2020. december 27-én.
Beoltott orvosok a nyíregyházi Jósa András Oktatókórház szakrendelőjében 2020. december 27-én.

Ma reggel 103 Covid-vírus miatti halálesetet közöltek a hatóságok. Orbán Viktor újabb részletet árult el a tegnapig titokban tartott oltási tervből: ha több millió vakcina érkezne egyszerre az országba, akkor a szavazókörök lennének az oltási pontok. De ezt biztos nem kell majd letesztelni, mert a világon sehová nem érkezik egyszerre ennyi vakcina. Arról nincs hír, hogy a már megérkezett 35 ezer dózist sikerült-e már beoltani.

Újabb 1307 magyar állampolgárnál mutatták ki a koronavírus-fertőzést - közölte a koronavirus.gov.hu vasárnap. Ezzel 327 995-re nőtt a Magyarországon azonosított fertőzöttek száma. A tegnapi 103-mal az elhunytak száma 9884-re emelkedett, a gyógyultaké 168 381-re.

Az aktív fertőzöttek száma 149 730-ra csökkent. Kórházban 5619 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 403-an vannak lélegeztetőgépen. Hatósági házi karanténban 16 537-en vannak, a mintavételek száma 2 691 904-re nőtt.

A szavazókörök lennének az oltási pontok

Orbán Viktor az állami rádió vasárnap reggeli műsorában azt mondta, hogy az országban jelenleg 35 ezer ember beoltására alkalmas vakcina áll rendelkezésre, amelyet a kormány oltási terve alapján az orvosok és más, az egészségügyben dolgozók kapnak meg elsőként.

A kormányfő egy fontos részletet is elárult az eddig titokban tartott oltási tervből. Eszerint ha több millió vakcina állna rendelkezésre, akkor azok beadása a több mint tízezer választási helyszínen történhetne meg, az állampolgároknak tehát oda kellene menniük, ahol szavazni szoktak. A kormányfő szerint rövid időn belül nem várható több millió vakcina, mert a gyártók sem tudnak megbízható szállítási mennyiségeket és időpontokat mondani.

Orbán Viktor szerint"megfékeztük" a járvány második hullámát, és most az a feladat, hogy ne tudjon elindulni egy harmadik hullám.

Araszolunk fölfelé a halálozási listán

A miniszterelnök állítását ha nem is feltétlenül cáfolja, de árnyalja az, hogy tegnap óta egy helyet megint följebb léptünk az egymillió főre jutó Covid miatti halálozások listáján. Eszerint ebben a világon 220 ország közül már a 15. helyen állunk. De ha nem számoljuk a miniállamokat (Monaco, Andorra), ahol a kis lakosságszám miatt torzítanak az adatok, már a 13-kok vagyunk.

A világban 84 543 432-re emelkedett a koronavírus-fertőzöttek, 1 835 558-ra a halálos áldozatok, és 47 573 839-re a gyógyultak száma a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem vasárnap reggeli adatai szerint.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából.

XS
SM
MD
LG