Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor a moszkvai tárgyalásról: alkalmasak vagyunk jégtörőnek


A Kreml által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor miniszterelnök tárgyalása Moszkvában, 2022. február 1-jén.
A Kreml által közreadott képen Vlagyimir Putyin orosz elnök és Orbán Viktor miniszterelnök tárgyalása Moszkvában, 2022. február 1-jén.

Ha a feszültséget csökkenteni akarjuk, akkor tárgyalni kell. Hosszan fogunk tárgyalni – mondta oroszországi útja és az orosz-ukrán konfliktus kapcsán Orbán Viktor a közmédiában.

A járványhelyzet helyett keddi, moszkvai tárgyalásaival kezdte nyilatkozatát a miniszterelnök. Vlagyimir Putyin orosz elnökkel folytatott megbeszélését értékelve Orbán Viktor elmondta, Magyarország NATO- és uniós tag, ugyanakkor jó kapcsolatra törekszik Oroszországgal, ezzel a magyar modellel eltér a legtöbb uniós országtól.

Mindez jól működik "jegesedéskor", vagyis a jelenlegihez hasonló konfliktushelyzetben, ezért is tartja utazását békemissziónak.

"Amikor beáll a jégkorszak a kelet és nyugat közti viszonyban, akkor megnő a jelentősége az ilyen országoknak, mint Magyarország, mert alkalmasak vagyunk jégtörőnek. És ha a feszültséget csökkenteni akarjuk, akkor tárgyalni kell. Hosszan fogunk tárgyalni."

Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy hamarosan a német kancellár és a francia elnök is Moszkvába látogat.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy öt órán át tárgyalt az orosz elnökkel. Kilenc javaslatot tett Putyinnak, ebből nyolcban meg is állapodtak. Kiemelte az energiabiztonságot. Szerinte ha a Paks 2 megépül és megvalósulnak a napenergia-centrikus beruházások, Magyarország önálló lesz energiaellátás szempontjából.

Az orosz-magyar gázmegállapodásról Orbán Viktor emlékeztetett arra, hogy Magyarországnak 15 évre szóló megállapodása van évi 4,5 milliárd köbméternyi gáz szállításáról. Kedden 1 milliárd köbméteres emelést kért Putyintól, és majdnem megállapodtak, „még Szijjártó Péternek kell futnia pár kört".

Orbán Viktor moszkvai tárgyalásairól a Szabad Európa részletesebben beszámolt az alábbi cikkben.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG