Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor: Amit most látunk, az a krízis eleje


Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2018. november 9-én.
Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2018. november 9-én.

Az ukrajnai háborúról és a menekültekről is beszélt a miniszterelnök a közmédiában Orbán Viktor szerint nem lehet tudni, meddig tart a háború, és úgy véli, hogy a NATO akkor védi meg Magyarországot, ha az ország is készen áll megvédeni magát. Arról is beszélt, hogy az Ukrajnából érkező menekültek 70-80 százaléka továbbmegy.

Orbán Viktor elmondta, hogy nyolc nap alatt 140 ezer menekült érkezett Magyarországra Ukrajnából, és mint fogalmazott, jönnek még többen is,

amit most látunk a krízis eleje".

A miniszterelnök szerint az érkezők 70-80 százaléka továbbmegy Magyarországról Ausztria vagy Csehország felé. Akik maradnak, azokat el kell helyezni, el kell látni az embereket, be őket oltani, iskolát biztosítani a gyerekeknek.

Orbán úgy fogalmazott, hogy magunkkal azonos módok kezeljük a menekülteket, három hónapig állja az állam a kiadásokat, ugyanúgy mint egy magyar munkanélküli esetében, utána dolgozni kell.

Arról is beszélt, hogy a menekülők között sok a harmadik országbeli, főleg indiai diák, ezért egyeztet az indiai miniszterelnökével a hazautazásuk részleteiről.

Orbán: A határ másik oldalán egy háború zajlik
please wait

Jelenleg nincs elérhető tartalom

0:00 0:00:19 0:00

„Aki azt gondolja, hogy a NATO megvéd minket, az téved"

A haderőfejlesztéssel kapcsolatban beszélt arról Orbán, hogy a békéhez saját erő és szövetségesek kellenek. Szerinte a NATO akkor védi meg Magyarországot, ha az ország is készen áll arra, hogy megvédje magát. „Aki azt gondolja, hogy a NATO megvéd minket, az téved".

Megerősítette a kormány álláspontját, hogy nem szabad katonákat vagy fegyvert küldeni Ukrajnába, mert azzal részeseivé válna az ország a háborúnak és célponttá válna Kárpátalja is.

Sberbank, infláció

„A pénzek nagy részét nem fogják visszakapni a betétesek, ez a magyar gazdaságnak is fáj" – mondta a Sberbank csődjéről a miniszterelnök. Úgy látja, hogy a szankciók miatt az energiaárak emelkednek, és kihívás az infláció is, ezért szerinte

"újra kell kalkulálni mindent, bevételeket, kiadásokat, egész Európában",

de hozzátette, hogy ezt még nem látni, mert nem tudni még, meddig tart a háború.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG