Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor: Az Oroszország elleni újabb szankciók nem érintik az energia területét


Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke távozik az Ukrajnával foglalkozó rendkívüli EU-csúcsról Brüsszelben 2022. február 25-én
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke távozik az Ukrajnával foglalkozó rendkívüli EU-csúcsról Brüsszelben 2022. február 25-én

Nem fogjuk engedni, hogy Magyarországot bárki belesodorja ebbe a háborúba – mondta a péntek hajnalig tartó brüsszeli uniós csúcstalálkozó után a közösségi oldalán megosztott videóban a miniszterelnök.

Orbán Viktor azt mondta, az uniós állam- és kormányfők egyetértettek abban, hogy a háború semmilyen konfliktushelyzetre nem jelenthet megoldást. Közösen elítélték Oroszország Ukrajna elleni agresszióját.

Egységesen újabb szankciók bevezetésétől döntöttek, amelyek Orbán Viktor szerint nem érintik az energia területét, ezért a szankciók ellenére is biztosítva van Magyarország és a többi uniós tagállam energiaellátása.

Orbán Viktor szerint az uniós csúcson döntöttek arról, hogy több pénzt kell fordítani azoknak az országoknak a biztonságára, amelyek szomszédosak Ukrajnával, így Magyarországéra is, és több pénzt kell fordítani a keleti határ védelmére.

Új szankciócsomagot fogadott el az Európai Unió

Az éjszakába nyúló brüsszeli csúcson született megállapodás szerint az intézkedések Oroszország

  • pénzügyi szektorára,
  • energia- és a közlekedési ágazatára,
  • a kettős felhasználású termékekre,
  • az exportellenőrzésre és az exportfinanszírozásra,
  • a vízumpolitikára,
  • további orosz személyek szankcionálására terjed ki.

A MTI tudósítása szerint egyes uniós vezetők úgy vélték, hogy a második uniós szankciós csomagban szükség lenne Oroszország kizárására a SWIFT globális bankközi fizetési rendszerből is, de több tagország ellenezte ezt a lépést. A szankciókat hivatalosan a külügyminiszterek fogadják el pénteken.

Az Egyesült Államok elnöke is újabb büntetőintézkedéseket jelentett be

Nem sokkal a brüsszeli uniós csúcs előtt újabb, Oroszországot sújtó büntetőintézkedéseket jelentett be az amerikai elnök a Fehér Házban. Joe Biden agresszornak nevezte Vlagyimir Putyin orosz elnököt, és azt mondta, hogy tette nem maradhat válasz nélkül. Mint mondta,

az újabb büntetőintézkedések az orosz oligarchákat és az ország technológiai szektorát sújtják.

Az újabb szankciók szerint az öt vezető orosz bank összes amerikai vagyonát befagyasztják, beleértve az egyik legnagyobb orosz bankot, a VBT-t. Korlátozzák Oroszországot, hogy dollárban, fontban vagy jenben bonyolítsa le ügyleteit. Az amerikai elnök szerint ezek a szankciók hosszú távon megbénítják az orosz gazdaságot, és a büntetőintézkedéseket az Egyesült Államok mellett az Európai Unió tagországai és a G7 országai is alkalmazni fogják.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG