Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor azzal a kínai céggel tárgyalt, amelyet korábban hírbe hoztak a szombathelyi nagyberuházással


Orbán Viktor miniszterelnök Sencsenben tárgyalt Vang Csuan-fuval, a kínai elektromosautó-gyártó cég, a BYD alapító-elnökével
Orbán Viktor miniszterelnök Sencsenben tárgyalt Vang Csuan-fuval, a kínai elektromosautó-gyártó cég, a BYD alapító-elnökével

A magyarországi és nemzetközi sajtó részletesen foglalkozott Orbán Viktor pekingi útjával, azon belül is találkozóival Putyin orosz és Hszi kínai elnökkel. Jóval kevesebb szó esett arról, hogy a magyar kormányfő Peking után Sencsenbe utazott, ahol megnézte a BYD gyárat, és tárgyalt alapító-elnökével.

„Orbán Viktor Sencsenben tárgyalt Vang Csuan-fuval, a világ legnagyobb elektromosautó-gyártó cége, a kínai BYD alapító-elnökével” – adta hírül néhány napja az MTI Havasi Bertalanra, a miniszterelnök sajtófőnökére hivatkozva.

A brexit miatt európai helyszínt keres a cég

Szombathelyen már hónapokkal ezelőtt elterjedt, hogy a sencseni székhelyű BYD (BYD Co. Ltd./Build Your Dreams), a hongkongi tőzsdén jegyzett kínai konglomerátum Szombathelyen nyitna új üzemet. A hírek szerint a város északi ipari területén, több ezer alkalmazottal indulna el a beruházás. Az óriáscég idén márciusban jelentette be, hogy a brexit miatt nem építi meg az Egyesült Királyságba tervezett óriásgyárát, más helyszínt keres, és európai gyártásban gondolkodik.

A magyar miniszterelnök Sencsenben, a BYD üzemében
A magyar miniszterelnök Sencsenben, a BYD üzemében

Szombathelyre jöhet a BYD

Az új helyszínek között felmerült Magyarország is, ami annyiban nem meglepetés, hogy a cégnek Komáromban már működik egy kisebb buszgyára, de nyár elején arról is beszámoltunk, hogy Zalaegerszegen is BYD elektromos buszok álltak forgalomba. Fóton akkumulátor-összeszerelő üzemet építenek, Pátyon pedig van egy háromszáz főt foglalkoztató üzeme.

Szombathelyi gazdasági körökben egy ideje tényként kezelik, hogy a városba telepedne egy több ezer embernek munkát adó kínai óriáscég, nyár elején a Nyugat.hu is foglalkozott ezzel. Hivatalosan senki nem nevezte meg, de nem is cáfolta, hogy a BYD tapogatózott a város északi iparterülete körül.

„Ez idáig kétszer tárgyaltunk a nagy kínai befektetővel, amelynek képviselői azt ígérték, hogy valamikor ősszel ismét megkeresnek bennünket. Most erre várunk” – mondta a lapnak Nemény András, akit a magyar kormányfő sencseni tárgyalásai miatt kerestek meg a Nyugat.hu újságírói.

Egy svájci gyártó is érdeklődik

A szombathelyi polgármester még korábban arról beszélt, hogy a kínaiak mellett egy svájci gyártó is érdeklődik a szombathelyi lehetőségekről. Akkor úgy nyilatkozott: „Mindkét cég mellett szólnak érvek, nyilván fontos a helyi adó is, de az elsődleges szempontot a környezetvédelmi kérdések és a város hosszabb távú élhetősége jelenti.”

Azt állították, hogy megelőzték a Teslát

A BYD Co. Ltd. a hongkongi tőzsdén jegyzett kínai konglomerátum. Székhelye a kínai Sencsenben található. A cég 1995-ben indult, kezdetben újratölthető akkumulátorokat állított elő, de nagyon gyorsan bővült. Alapvetően személygépkocsikat, buszokat, elektromos kerékpárokat, teherautókat, targoncákat, napelemeket és akkumulátorokat gyárt.

2022-ben egy híradásban azt állították, hogy megelőzték a Teslát, a világ legtöbb elektromos járművet értékesítő vállalatát. A cég honlapja szerint jelenleg az összes földrészen jelen vannak, eddig mintegy harminc ipari parkot létesítettek.

Józing Antal írása.
  • 16x9 Image

    Nyugat.hu

    Ez a cikk a Szabad oldal kezdeményezésünk részeként jelent meg. Ebben az együttműködésben az ország független szerkesztőségeinek írásait, tartalmait vesszük át, hogy azok saját olvasóikon túl egy szélesebb nyilvánossághoz is eljussanak.

    A Nyugat.hu Szombathely és Vas megye híreit, eseményeit követi. 

XS
SM
MD
LG