Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor Bécsben magyarázta a tusványosi beszédet, azt mondta, néha félreérthetően fogalmaz


A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Karl Nehammer osztrák kancellár Bécsben 2022. július 28-án
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Karl Nehammer osztrák kancellár Bécsben 2022. július 28-án

Orbán Viktor szerint a találkozón beszéltek az ukrajnai háborúról, gazdasági és „intellektuális kérdésekről” – utóbbira példaként a rasszizmust említette. „Ausztria a rasszizmus mindenféle formáját elutasítja, és ennek bármiféle relativizálását is” – hangsúlyozta az osztrák kancellár. Karl Nehammer úgy fogalmazott, ebben a kérdésben azért is különösen nagy felelősség hárul rájuk, mert részesei voltak a nemzetiszocializmus bűneinek.

A Telex a tudósításban felidézi, hogy az osztrák kancellárral közös bécsi sajtótájékoztató volt az első nyilvános esemény, amelyen Orbán Viktor megjelent a nem kevert fajú magyarokról szóló tusványosi beszéde óta.

A tárgyalás utáni sajtótájékoztatón a Telex tudósítása szerint Orbán Viktor egyebek között azt mondta, hogy az antiszemitizmus és rasszizmus kérdésében teljes az egyetértés a két ország között.

„Amit az osztrák kancellár gondol, azt gondolom én is.”

Orbán szerint az antiszemitizmus elleni küzdelemben a magyar kormány élen jár, zéró tolerancia van érvényben a közbeszédben is.

A tájékoztatón saját magát migráció- és bevándorlásellenes politikusként definiálta. Szerinte ez nem faji, hanem kulturális kérdés, mert a politikában „biológiai alapú megközelítés nem lehetséges, ami lehetséges, az a kulturális alapú megközelítés”.

Orbán Viktor azt mondta, „a civilizációnkat úgy akarjuk fenntartani, ahogyan az most van. És ebben a tekintetben különbözünk Ausztriától. Mi mindig meg fogjuk védeni a határainkat.”

Hozzátette: „előfordul, hogy néha félreérthetően fogalmaz”. Szerinte nem rasszizmusról van szó, hanem kulturális különbségekről.

Az osztrák kancellár arról beszélt, hogy Magyarország fontos geostratégiai partnere Ausztriának, különös tekintettel arra, hogy Ukrajna szomszédja is, így az elsők között érte el a menekülthullám Ukrajna felől. Karl Nehammer elmondta, hogy Ausztria nyolcvanezer menekültet fogadott be, a déli migrációval kapcsolatban pedig kifejtette, hogy Magyarországot előbb éri ugyan el a menekülthullám, de az aztán továbbcsapódik.

Az osztrák kancellár a közös határőrizet fontosságát hangsúlyozta, Orbán Viktor pedig azt mondta, arra volt kíváncsi, hogy Magyarország a nagyon nehéz időszakban is számíthat-e osztrák barátaira, és erre pozitív választ kapott.

Orbán egyébként ismét bírálta az Európai Uniót. Úgy fogalmazott, hogy „Brüsszel nekünk nem a főnökünk”. Szerinte a magyar kormány nem kibabrálni akar az unióval, hanem hozzátenni a magáét, mert az EU nem Brüsszelben van, hanem Bécsben, Budapesten, Madridban, Berlinben.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG