Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor: Brüsszel rosszul sikerült kortárs paródia


Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulóján tartott veszprémi ünnepi megemlékezésen, 2023. október 23-án
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond az 1956-os forradalom és szabadságharc 67. évfordulóján tartott veszprémi ünnepi megemlékezésen, 2023. október 23-án

A történelem és tanulságai mellett Moszkváról és Brüsszelről is beszélt Orbán Viktor október 23-án – az előbbiről a múlt, az utóbbiról a ma és a holnap okán. A miniszterelnök tavaly Zalaegerszegen, idén Veszprémben – ezúttal sem Budapesten mondta el ünnepi beszédét.

Hiba volna 1956-ot Budapesttel azonosítani, minden városnak és falunak megvan a maga ’56-ja, „és mindegyik szolgál valamilyen tanulsággal, és mindegyik része a mi nagy, közös ’56-os szabadságharcunknak”. Veszprémben például már egy nappal korábban ébredtek az emberek, 22-én megalakították a forradalmi szervezeteiket – mondta Orbán Viktor a veszprémi várban, ahol megtelt ünneplőkkel a kordonokkal elkerített Szentháromság tér. 1956 a nemzet nagy, közös szabadságharca volt, sokszínű. A megtorlás során végeztek ki papot, tanárt, földművest, kommunista pártvezetőt, nőket és férfiakat, budapestieket és vidékieket.

A kormányfő a veszprémi hős, Brusznyai Árpád középiskolai tanár példáját idézte, aki nem engedte az utcai elégtételt, a lincselést, a kommunisták mégis kivégezték a forradalom leverése után. Történelmünkben újra és újra előfordul, hogy végül azok törnek ellenünk, akiket korábban megmentettünk vagy éppen védjük őket – tette hozzá.

„Elsők voltunk, akik Európát védtük a migrációtól, és elsők voltunk, akik békét javasoltunk háború helyett. Köszönetet, méltánylást, jóakaratot sohasem, gáncsot, hátbatámadást, baráti tüzet viszont gyakorta kaptunk – fogalmazott Orbán Viktor, és hozzátette: – Nem vigasztal bennünket, hogy a nyugatiak most megehetik, amit főztek maguknak.”

1956 végül 1990-ben győzött, „mi, akik ott voltunk, akik a politikai csatákat vívtuk a Szovjetunió és a kommunista pártvezetés ellen”, 1956 öröksége nélkül nem győzhettünk volna – jelentette ki a kormányfő.

1990-ben elértük azt, amit 1956-ban akartak a felkelők, visszacsatlakoztunk Európába. Ez az Európa azonban már nem az a hely, ahonnan kiszakítottak minket, most különbözőképpen képzeljük el a szabadságot, a szabad világot. Míg a nyugati ember szabadságtörekvése a váltás, az önmagától való megszabadulás, addig mi ennek pontosan az ellenkezőjére vágyunk: arra, hogy azok lehessünk, akik vagyunk – mondta. A szabadságot védeni kell, különben elveszünk – tette hozzá.

A miniszterelnök szerint a szovjet időkre emlékeztető dolgok történnek ma is, de míg Moszkva tragédia volt, Brüsszel rosszul sikerült kortárs paródia. Most ott akarják azt, hogy úgy táncoljunk, ahogy ők fütyülnek, ám mi, ha nem akarunk, nem táncolunk – fogalmazott. Az elvtársi kioktatás változatlan, csak most jogállamisági eljárásnak hívják a pártállami megrovást, és „nem a tankok gurulnak be Keletről, hanem a dollárok Nyugatról, de ugyanoda és ugyanazokhoz” – mondta.

Ám míg a Szovjetunió reménytelen és javíthatatlan volt, az Európai Unió nem az, hiszen jövőre EP-választás lesz – tette hozzá Orbán Viktor. Azért vagyunk itt, hogy emlékeztessük magunkat régi ígéretünkre: meg kell védeni és örökül kell hagyni a szabadságot. Európa kulturális fővárosaként Veszprém éppen ezt teszi, megmutatja Európának, milyen a kultúra, a szabadság, ha magyar – zárta ünnepi beszédét Veszprémben a miniszterelnök.

XS
SM
MD
LG