Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Jön az újabb nemzeti konzultáció, ezúttal online, a nyitásról kérdez a kormány


A tavalyi évindítót még nem változtatta online tanácskozássá a járvány. Orbán Viktor miniszterelnök és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke 2020. március 10-én.
A tavalyi évindítót még nem változtatta online tanácskozássá a járvány. Orbán Viktor miniszterelnök és Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke 2020. március 10-én.

Február közepén induló online nemzeti konzultáció alapján kíván dönteni a kormány az újranyitásról - jelentette be Orbán Viktor a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara hagyományos évnyitóján, ezúttal online. Elhangzott egy fontosnak tűnő dátum is.

Április 3-ra ígért bejelentést "egy szabadabb életről" a miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évnyitóján, ahol hagyományosan nagy gazdasági bejelentéseket szokott tenni Orbán Viktor, ám ezúttal ezekből jutott aránylag kevesebb.

A korlátozások jelenleg március elsejéig vannak érvényben. Korábban attól tették függővé a kormányzati nyilatkozatokban a lazítás lehetőségét, hogyan haladnak az oltással, a korlátozásokat eddig már kétszer is meghosszabbították.

Új hitelkonstrukció, 2000 milliárdos felsőoktatási program

Orbán Viktor szerint három ütemben indul újra a gazdaság.

  • Az első januárban elkezdődött és április 1-ig tart. Ide sorolta az olyan, már korábban bejelentett intézkedéseket a miniszterelnök, mint a lakásfelújítási támogatás, az 5 százalékos újlakás-áfa, a 25 évesnél fiatalabbak szja-mentessége. Új bejelentés viszont egy új hitelkonstrukció, ennek lényege, hogy 10 évre 10 millió forintig 0 százalékos kamatozású hitelt nyújt az állam az újranyitó kisvállalkozásoknak 3 éves moratóriummal.
  • A második szakasz áprilistól július 1-ig tart, itt 1 500 és 2 000 milliárd forintos felsőoktatás-fejlesztési támogatásról beszélt Orbán Viktor.
  • A harmadik szakasz júliustól októberig a "nagy fejlesztésekről", zöldgazdaság, digitalizáció és 8-10 évre szóló agrárstratégia bejelentéséről szól majd.

Orbán Viktor szerint a vakcinák széleskörű alkalmazása fogja megnyitni a gazdaságot. Azt mondta, hogy a magyar kormány számára az oltóanyag nem politikai kérdés, hiszen vettek amerikait, angolt, kínait és oroszt is.

Ingyenes mobilalkalmazásunkkal bárhol és bármikor elérheti a Szabad Európa weboldalának tartalmát. Töltse le díjnyertes applikációnkat a Google Play vagy az Apple Store kínálatából!

XS
SM
MD
LG