Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor: Minden mérkőzés addig tart, amíg meg nem nyerjük


Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a felújított geszti Tisza-kastély avatásán a nemzeti összetartozás napján, 2024. június 4-én
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a felújított geszti Tisza-kastély avatásán a nemzeti összetartozás napján, 2024. június 4-én

Orbán Viktor a nemzeti összetartozás napja alkalmából Geszten, a felújított Tisza-kastély ünnepélyes átadóján beszélt. Szerinte egy újabb birodalmi érdek háborúba akarja sodorni az országot, de öt nap múlva a lehető legszélesebb nyilvánosság előtt, választásokon mondhatunk nemet erre.

A miniszterelnök egyebek között arról beszélt, hogy 110 évvel ezelőtt a Kárpát-medence népei a magyarok ellen harcoltak a szuverenitásukért. Akkor még mindenki – a csehek, az osztrákok, a szlovákok, a románok, a szerbek és a horvátok is – örömmel várták és éltették a háborút. Szerinte ma, amikor újra háború fenyeget, az itteni népek világosan tudtára adják a nagyhatalmaknak, hogy „nem akarnak újra feláldozható gyalogok, hadba küldhető vazallusok lenni a birodalmi sakktáblán. Se Brüsszel, se Washington, se Soros György kedvéért” – fogalmazott Orbán Viktor. Hozzátette: ezt a Kárpát-medencében a legnagyobb lélekszámban élő közösség tagjai, a magyarok mondják ki a leghangosabban, de „tudjuk, hogy a többiek is így gondolják”.

A miniszterelnök a magyar nemzet elleni gyilkossági kísérlet napjának nevezte június 4-ét, kiemelve: 104 évvel ezelőtt kegyetlen, irgalmatlan, igazságtalan diktátumot kaptunk a nyakunkba. „Magyar az, akinek a Trianonban kapott nemzeti seb a legjobban fáj – mondta. Szerinte ennyi év távlatából már tisztán látszik, hogy a trianoni diktátum a nemzet halálát célozta. – El akartak temetni minket, de nem tudták, hogy magok vagyunk.”

Mint mondta, a nemzet nem a beletörődést és az elmúlást választotta, hanem a küzdelmet és a túlélést. Orbán szerint a nemzeti kormány és „a mögötte álló hatalmas többség és erő nem tataroz, hanem restaurál”.

Szerinte az, aki eljön a geszti kastélyba, megláthatja és megértheti, hogy mit akartak a Tiszák, és azt is, mit akar a mostani nemzedék. „Aki ide bejön, pontosan érteni fogja, mit jelent a mi nemzedékünk jelmondata: minden mérkőzés addig tart, amíg meg nem nyerjük” – fogalmazott Orbán Viktor.

  • 16x9 Image

    Fazekas Pálma

    Fazekas Pálma a Szabad Európa budapesti irodájának hírszerkesztője. Csaknem harminc éve dolgozik újságíróként, elsősorban hírek, hírműsorok szerkesztőjeként, hírszerkesztőségek vezetőjeként. A nyomtatott és az elektronikus sajtó szinte minden területén dolgozott, így a Kurírnál, az Interpress Magazinnál, a Magyar Rádióban, a Westelnél, a Magyar Televízióban, az InfoRádióban, az Origóban és az Infostartnál is.  

XS
SM
MD
LG