Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán szerint a Nyugat árulása miatt bukott el az ’56-os forradalom


Orbán Viktor ünnepi beszéde 2022. október 23-án, Zalaegerszegen
Orbán Viktor ünnepi beszéde 2022. október 23-án, Zalaegerszegen

1956-ban lett volna esély az erőszakmentes átmenetre, de a Nyugat elárulta Magyarországot, és ismét kiderült a magyarok csak magukra számíthatnak, mondta október 23-i beszédében Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint most keleten, nyugaton és délen is válság van, de a kormány megvédi a magyarokat és az ellenzéki politikusok ott fogják végezni, ahol az elődeik.

Orbán Viktor Zalaegerszegen mondott beszédet az 1956-os októberi forradalom és a helyi Mindszentyneum megnyitóján. A miniszterelnök fél órás késéssel kezdett, rövid beszédet mondott végig rekedtes hangon, amit köhögés miatt pedig többször is meg kellett szakítania. A Mindszentyneum előtti teret körbekordonozták, így a helyszínen csak a kiválasztották hallgathatták végig Orbán beszédét.

A beszéd első felében Orbán Viktor Zalaegerszeget méltatta, mondván 1989-ben a zalaiak elsők között mondtak ítéletet a kommunizmus felett, és ezért is megfelelő helyszín Zalaegerszeg az ünnepi beszédhez. Ezzel Orbán odaszúrt azoknak is, akik kritizálták a miniszterelnököt amiatt, hogy nem a fővárosban mond beszédet. „A bennünket, vidékieket, lesajnáló baloldal miatt nem helyénvaló ma »csak Zalaegerszegen« ünnepelni, mert nem értik, hogy 1956 az egész ország, az egész nemzet forradalma volt”, mondta.

Orbán méltatta a régió, „Zala vármegye” híres szülötteit, Deák Ferencet és Mindszenty József hercegprímást. Orbán az államalapítástól 1956-ig sorolta azokat a magyar katolikus egyházi vezetőket, akik „prófétaként vezették a magyar népet, szellemileg vezették az országot a politikai vezetők mellett, amikor kellett helyettük is”. Mindeszenty ilyen volt, aki kiállt a magyarok szabadságáért akkor is, amikor nyilasok szállták meg az országot, és akkor is amikor a kommunisták ellen kellett küzdeni, tett hozzá Orbán.

Orbán szerint 1956-ban volt esély kivívni a függetlenséget, volt esély az erőszakmentes átmenetre, mert egy évvel korábban lett semleges Ausztria, és Sztálin halála után megindult az enyhülés a két blokk között. A miniszterelnök azt mondta, az 1956. október 23. utáni első pár napban összeomlottak a szovjetek, de 1945 után másodszor is elárulta Magyarországot a Nyugat. Ezt az árulást látva pedig a szovjetek visszafordították a tankokat, és itt is maradtak még 35 évig.

A magyar vért meg kell becsülni, mert rajtunk kívül nem becsüli meg senki, mondta Orbán.

1989-ben aztán „visszaszereztük a szabad és független Magyarországot”, tette hozzá, és ezzel is „megmutattuk, hogy akárki akar a nyakunkra ülni, bukásra van ítélve”. Orbán szerint „mi itt leszünk akkor is amikor az utolsó hódító hatalom is összeomlik”.

Tűrünk, amikor kell, és visszaütünk, amikor lehet”, mondta a miniszterelnök, hozzátéve, hogy most egyszerre kell bátornak, ravasznak és szelídnek lenni. Keleten ugyanis háború, nyugaton gazdasági válság délen pedig migrációs válság van. „Szerencse, hogy nem a baloldal van kormányon, képzelhetik mi lenne itt”, mondta. Orbán szerint ugyanis most a kormány egységes, képes megvédeni Magyarország érdekeit. „Nehéz időkben csak az összefogás segít”, és nem kell törődni azokkal, akik „hol az árnyékból, hol a brüsszeli magaslesről lövöldöznek Magyarországra, ott fogják végezni, ahol az elődeik”.

Orbán szerint amióta ő van kormányon, az ország minden válságból erősebben jött ki, mint ahogyan belementünk. Megígérte, hogy megvédik a rezsicsökkentést, lesz mindenkinek munkája, és a családokat sem hagyják magukra.

XS
SM
MD
LG