Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor: Nem kell felcsattanni, ha Matolcsy György mond mindenféléket


Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évnyitó gazdaságpolitikai fórumán Budapesten 2023. március 9-én
Orbán Viktor miniszterelnök beszédet mond a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évnyitó gazdaságpolitikai fórumán Budapesten 2023. március 9-én

A miniszterelnök szerint vita van a jegybank és a kormány között az infláció kezelésének módjában, és ha nem sikerül dűlőre jutni, „akkor előbb-utóbb a kocsi az árokban köt ki”, ugyanakkor lát esélyt a megegyezésre, ha valóban csökkenő tendenciát mutat az infláció. Orbán Viktor erről a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évnyitó rendezvényén beszélt.

Orbán Viktor szerint igazi nagy gazdaságpolitikai vita, ami az irányról szólt volna, nem volt az elmúlt időszakban, ez is jól mutatja, mennyire stabil volt a magyar gazdaságpolitika. Most azonban van gazdaságpolitikai vita, például a jegybank és a kormány között, de ez nem abnormális, csak ahhoz képest váratlan, hogy az elmúlt hét-nyolc évben nem volt – mondta a miniszterelnök.

Amikor a gazdaság bizonyos elemei hirtelen megváltoznak – és az elmúlt négy év ilyen volt –, akkor mindig előjönnek a viták, de ettől nem kell megijedni, keretek között kell tartani, és meg kell egyezni a gazdaságpolitikai döntésekben – tette hozzá.

„Szokatlan nekünk, de nem kell felcsattanni azon, ha a jegybankelnök úr, aki egyébként is egy színes egyéniség (…) mond mindenféléket. Ugyanis nyilvánvaló, hogy ezt a helyzetet a jegybank más módon kívánja kezelni, mint a kormány. Erről mi nyíltan beszélünk magunk között, és előbb-utóbb dűlőre is kell jutni, hogy ne oltsák ki egymást a monetáris és a fiskális eszközök” – fogalmazott.

Ehhez kapcsolódóan: Matolcsy György ismét keményen beolvasott a kormánynak

Orbán Viktor szerint a jegybank akár sokkterápiának is nevezhető módon kezelné az inflációt, jelentősen szűkítené a gazdaságban lévő pénzmennyiséget. Ez logikus gondolat szerinte, ha igaz az az állítás, hogy minden infláció monetáris természetű. De ha ez az infláció mégiscsak a megnövekedett nemzetközi energiaárak és a szankciók következménye legalább felerészben, akkor nem biztos, hogy ilyen mennyiségben és ütemben kell szűkíteni a gazdaság rendelkezésére álló pénzmennyiséget – jelentette ki.

Mint mondta, ezt meg kell beszélni, de még nem sikerült megegyezni a jegybankkal. Ha nem sikerül dőlőre jutni, „akkor előbb-utóbb a kocsi az árokban köt ki”, vagyis nem lehetőség, hanem kötelezettség, hogy a gazdaságpolitika összehangolása megtörténjen – mondta a kormányfő.

Ehhez kapcsolódóan: Kissé csökkent, de maradt 25 százalék felett a magyar infláció

„Azt hiszem, ez leginkább az én kötelezettségem, hogy tető alá tudjam hozni, de szerintem ez meg fog történni, könnyebben, mint bárki gondolná, mert ha az inflációval szembeni kormányzati politika sikeres lesz – és ennek az első jeleit már a februári számokban én látom, remélem, nem csapom be saját magamat, és egy hosszabb távú tendencia első jeleit látom –, és a következő hónapokban csökkenni fog az infláció, akkor nyilvánvalóan könnyebb lesz összehangolni az infláció kezelésére kigondolt jegybanki eszközöket a kormányzati eszközökkel” – fogalmazott.

Akkugyárak

Orbán Viktor beszélt a sok vitát kiváltó akkumulátorgyárakról is. Szerinte alapvető, hogy minden magyar állampolgárnak joga van ahhoz, hogy élhető környezetben élje az életét, és mindenki elvárhatja, sőt kikényszerítheti a kormánytól, hogy a lehető legszigorúbb környezetvédelmi szabványok mellett valósuljon meg minden beruházás Magyarországon. A miniszterelnök szerint ez egyszerű ügy, hatósági kérdés.

Mint mondta, Magyarországon háromszázezer család él a járműiparból, és ezen a területen technológiai váltás történt. Az EU 2035 után nem enged gyártani fosszilis üzemanyagú autót. Lehetséges, hogy gazdasági nyomásra kitolják ezt a határidőt, vagy teljesen el is felejtik, de ezzel Magyarországnak nincs dolga, mert a hagyományos autógyárak már itt vannak – tette hozzá.

Ehhez kapcsolódóan: Győrffy Dóra közgazdász: „Nincs hozzáadott magyar érték az akkugyártásban”

Kihívást az jelent szerinte, ha bekövetkezik a váltás, hogy 2035 után már csak elektromos hajtású autókat lehet gyártani az unióban, mert ha Magyarország nem tudja előállítani az ehhez szükséges döntő alkatrészeket, akkor máshová viszik a gyártást, és a hagyományos autógyárak szép lassan bezárnak.

„Képzeljék el Győrt az Audi-gyár nélkül, vagy Kecskemétet a Mercedes nélkül (…) vagy Szentgotthárdot az Opel nélkül. Miből fognak ott megélni, hogy lesz ezeknek a városoknak jövedelme? Ezek kiugró színvonalú városok, hogy fogják ezt fenntartani?” – tette fel a kérdést.

A kormánynak mindenképpen meg kell tartania a járműipart Magyarországon, akkor is, ha közben átáll fosszilisről elektromosra, és az ehhez szükséges technológiákat is Magyarországon kell gyártani, az akkumulátortól a hajtásláncig – jelentette ki.

  • 16x9 Image

    Kertész Ádám

    Kertész Ádám a Szabad Európa budapesti szerkesztőségének külsős újságíró munkatársa. Több mint húsz éve van a pályán, ezalatt számos szerkesztőségben dolgozott, egyebek mellett az InfoRádió, a Független Hírügynökség, a Kossuth rádió, a TV2, a Hír TV és több online hírportál munkatársa is volt.
    Vezetett rádióműsort, szerkesztett tévéműsort, tudósított, riportokat készített híradókba, hírműsorokba, cikkeket írt, hírt szerkesztett, a szakma szinte minden területén szerzett tapasztalatokat.

XS
SM
MD
LG