Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor nem szeret az unióban lenni, de megéri


Orbán Viktor az Európai Parlamentben 2018-ban
Orbán Viktor az Európai Parlamentben 2018-ban

Csak a pénz miatt érdemes Magyarországnak az EU-ban maradnia – mondta Orbán egy beszélgetésen. Vagy valami hasonlót, mert szerzője a vonatkozó cikket megjelenés után javította. Orbán Európa és Magyarország érdekei miatt szeretne békét, tévesen vádolják azzal, hogy Putyin érdekeit képviselné – számol be Rod Dreher a miniszterelnökkel történt beszélgetésről. A Nyugat a vesztébe rohan, de Magyarország ellenáll Orbán szerint.

Orbán Viktor miniszterelnök irodájában fogadott körülbelül 15 meghívottat, köztük külföldi konzervatív újságírókat, akik a Mathias Corvinus Collegium A publikálás jövőjéről című nemzetközi konferencia vendégei voltak. A kétórás beszélgetésről Rod Dreher amerikai újságíró közölt cikket az American Conservative nevű oldalon – amelynek ő a vezető szerkesztője. A szerző, aki tavaly az MCC vendégoktatója is volt, nem titkolja rajongását Orbán iránt. „Mondtam a találkozón részt vevő újságíróknak, hogy el fognak ájulni ettől a fickótól, mert nem fogják elhinni, mennyire más, mint ahogy a nyugati médiában ábrázolják. Éles eszű, vicces, briliáns és teljesen magabiztos” – a cikk több bekezdését is hasonló jellemzések teszik ki. Talán emiatt is fordulhatott elő, hogy megjelenés után utólag két részt is megváltoztatott az eredeti verzióhoz képest Dreher – köztük a cikk címét.

Az írás eredetileg azzal a címmel jelent meg, hogy Orbán Viktor: „Háborúban állunk Oroszországgal”, az idézet azonban később arra változott, hogy „A Nyugat háborúban áll Oroszországgal”. A csütörtöki beszélgetés jelentős részében valóban a háborúról volt szó. Dreher szerint Orbán a tűzszünetet és a békés rendezést szorgalmazza a kezdetektől – de ezt „nem az oroszok iránti különösebb szeretetből, hanem Magyarország és Európa sorsáért való aggódásból” teszi. Nem igaz tehát, hogy Orbán Putyin érdekeit képviselné, vonja le saját következtetését Dreher.

„Orbán szerint a Nyugatnak meg kell értenie, hogy Putyin nem engedheti meg magának, hogy veszítsen, és nem is fog veszíteni, mert jövőre az újraválasztásért indul, és nem futhat neki a választásoknak egy vesztes háborúval. Ráadásul Oroszország nem engedheti meg a NATO jelenlétét Ukrajnában” – idézi Dreher a miniszterelnököt. Orbán szerint Oroszország már nem képes meghódítani Ukrajnát, ezért most az a célja a háborúnak, hogy Ukrajnát kormányozhatatlan ronccsá tegye, hogy a Nyugat ne tarthasson rá igényt. Ez részben már sikerült is Oroszországnak Orbán szerint, és az idő is az oroszok oldalán áll, egyszerűen azért, mert több embert tudnak módosítani. Ebből pedig az következik, hogy ha Oroszország közelgő tavaszi offenzívája sikeresnek bizonyul, a NATO-országok azzal a kérdéssel fognak szembesülni, hogy küldjenek-e katonákat Ukrajnáért harcolni.

A Nyugat „háborúban áll Oroszországgal. Ez a valóság” – mondta a miniszterelnök, de Dreher szerint Orbán nem akarja, hogy a Nyugat háborúban álljon Oroszországgal. A Nyugat azt gondolhatja, hogy nem háborúzik Oroszországgal, de azzal, hogy egyre több fegyvert küld és egyre közelebb kerül a tényleges katonai beavatkozáshoz, a nyugati vezetők rendkívül veszélyes játékot játszanak önmagukkal, Oroszországgal és a nyugati közvéleménnyel – idézi Orbánt Dreher. (Itt állt eredetileg a címbe is kiemelt kijelentés, hogy „háborúban állunk Oroszországgal”, de most már „a Nyugat áll háborúban” Oroszországgal, és bekerült a cikkbe pár kiegészítés arról, miért veszélyes játék, amit a nyugati vezetők tesznek.) Egy kérdésre válaszolva Orbán azt mondta, „nem tudja kizárni”, hogy nukleáris fegyvereket is bevetnek a háborúban.

Ehhez kapcsolódóan: Orbán Balázs: Aki uralja a médiát, uralja az országot

Orbán szerint a nyugati vezetők Washington nyomása és „a liberális médiától való félelem” miatt gondolják, hogy ők állnak a történelem jó oldalán, és emiatt támogatják feltétlenül Ukrajnát. Ő azonban szembemegy ezzel, és ezért van egyedül az álláspontjával az EU-n belül. Szerinte a németek is tudják, mi lenne az érdekük, de valamilyen okból képtelenek nemet mondani Washingtonnak.

A másik nagy téma az Európai Unió és Magyarország viszonya volt. Az egyik kulcskérdés a migráció. Orbán szerint Nyugaton nagy kérdés, hogyan tudnak együtt élni egy nagyszámú muszlim migráns kisebbséggel. A kihívás Magyarország számára az, hogy „ne is kelljen feltenni a kérdést”. Magyarországon most nincs iszlám bevándorlás, és ezt így is akarja tartani Orbán Dreher szerint.

Itt jött a másik bekezdés, amelyet utólag átírt Rod Dreher.

A cikk eredeti verziójában ez szerepelt:

„Valaki megkérdezte a miniszterelnököt, hogy szeretné-e, ha Magyarország az EU-ban maradna. »Egyértelműen nem!« – mondta, hozzátéve, hogy Magyarországnak nincs más választása, mert exportjának 85 százaléka az EU-n belülre megy.”

A cikk javított verziójában már ez szerepel:

„Orbán azt mondta, hogy neki személy szerint fájdalmas, hogy Magyarország az unió tagja, amely folyamatosan zaklatja (bullying), de nem kérdés, hogy Magyarország az Európai Unióban marad, mert az ország gazdasági jóléte ettől függ. Ennek ellenére nehéz elviselni, hogy az EU vezetése rángatja Magyarországot. Orbán álláspontja, hogy neki személy szerint bármilyen nehéz is kezelnie az uniós bürokráciát, muszáj megtennie, mert ez Magyarország nemzeti érdeke.”

(A Portfolio, tisztázandó a miniszterelnök álláspontját, megkereste Havasi Bertalant, a kormányfő szóvivőjét, aki az alábbi választ küldte: „Az uniós tagság ügyében tartalmilag semmilyen újdonság nem hangzott el a tegnapi beszélgetés során. A miniszterelnök már korábban is többször világossá tette: az EU-tagság nem kívánságműsor, hanem Magyarország nemzeti érdeke.”)

„Minden rossz, ami az európai történelem elmúlt harminc évéből származik, Brüsszelben testesül meg” – fogalmazott Orbán, aki a siker receptjét is megosztotta a jelenlévőkkel. Legalábbis elmondta, ő mit csinált a Fidesz 2010-es hatalomra kerülése előtt: a konzervatív vezetőknek már jóval a választások előtt koalíciókat kell kötniük a különböző választói csoportokkal, akiket meg kell győzni arról, hogy a vezetők győzelme a választás napján az ő győzelmük is lesz. Emellett meg kell szerezni a tehetős konzervatívok támogatását, akik hajlandók befektetni különböző kezdeményezésekbe, például egy médiahálózat kiépítésébe.

Orbán szerint ha Európa fenn akar maradni, vissza kell térnie ahhoz a hithez, amely megteremtette azt a szent rendet, amelyre civilizációja épült, ez pedig a kereszténység. A miniszterelnök az ortodox keresztényeket „a legfontosabb tartaléknak” nevezte a nyugati keresztények számára, hogy visszanyerjék vallási támaszukat.

„Ez a társadalmi struktúra, ami az elmúlt harminc évben épült ki, teljesen ellentétes az emberi természettel” – utalt Orbán a „genderideológiára” és a „progresszív őrület más megnyilvánulásaira”, hozzátéve, hogy ez „össze fog omlani, remélhetőleg nem Armageddon-szerűen”.

  • 16x9 Image

    Keller-Alánt Ákos

    Keller-Alánt Ákos a Szabad Európa újságírója. Korábban a Magyar Narancs munkatársa volt, emellett több külföldi lapban is megjelentek cikkei (többek között: Balkan Insight, Deutsche Welle, Internazionale). Oknyomozó munkájáért többször díjazták Magyarországon és külföldön is. 

XS
SM
MD
LG