Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor szappanoperát rendez – heti kampány-összefoglaló


Tiltakozók a Legfőbb Ügyészség előtt 2024. március 26-án
Tiltakozók a Legfőbb Ügyészség előtt 2024. március 26-án

A maffiaállam működése vs. Jelenetek Don Pedro és Donna Judina házasságából: ez a két történet verseng a közönség figyelméért a Magyar–Varga–Rogán-botrányban. Mivel Magyar Péter politikai (ígérete szerint már EP-választási) tőkéjét építené a NER színfalak mögötti működéséről szóló kiszólásaival (egy titkos hangfelvétel közzétételével immár: bizonyítékával), ezért heti kampány-összefoglalónk vezető helyére kívánkozik az ügy. Azért történt más is: most először fut neki közös listával három ellenzéki párt az EP-választásnak.

„Tévésorozatokkal nem foglalkozom” – ennyit mondott a miniszterelnök Magyar Péter kijelentéseiről a 444.hu kérdésére a hét elején. Úgy tűnik, mégis foglalkozik, sőt egyenesen rendez: a Fidesz válaszát a titokban rögzített hangfelvétellel a NER-ből katapultáló Magyar Péter immár több hete tartó napirend-dominálására.

Egyértelműen központi iránymutatásra (így Orbánra-Rogánra) utal, hogy néhány óra alatt a lemondása óta a Fidesz-kommunikációból eltüntetett Varga Judit mellett kiálló posztok lepték el fideszes politikusok, kormányzati szereplők közösségi médiás oldalait. A Telex információi szerint kedden központi utasítást kaptak a Fidesz választókerületi elnökei, hogy lájkolják és osszák meg Varga Judit Facebook-bejegyzéseit.

Az pedig a Magyar-féle közéleti narratíva (Völner–Rogán–Schadl-ügy; maffiaállam, amely fogalmat M. Péter névrokona, Magyar Bálint vitte be szerzőtársával, Madlovics Bálinttal a NER rendszertipológiai katalógusába) helyett kizárólag magánéleti – Magyart dehonesztáló – történetet mesél. Akár két órában, ahogy a volt miniszter tette Hajdú Péter bulvárshow-jában.

Sok mindent el lehet mondani Magyarról, de tény, hogy eddig tartózkodott attól, hogy megromlott házasságuk részleteit – benne kiskorú gyerekeiket – nyilvánosság elé vigye. Felesége és a Fidesz-kommunikáció megtette helyette. Hiába, ahol fát vágnak a hatalom stabilitásának aládúcolása érdekében, ott hullik a forgács. Jelesül három kiskamasz érzései, akiket vélhetően anélkül is megvisel szüleik válása, hogy Hajdú Péter műsorában hallgatnák a részleteit anyjuk elmondásában. (Ehhez képest semmi, hogy a gerincsérvműtétből lábadozó Gulyás Gergely is kénytelen volt öltönyre cserélni a pizsamát, hogy kamera előtt elmondja: kipukkadt a lufi – mármint a Magyar Péter-i vádak.)

Kíváncsian várjuk a melegszál felbukkanását a történetben, és abban is van még tartalék, amit Magyar reagált felesége sajátos családállítási próbálkozására: a kiválóan dekázó exminiszter a küzdősportokban is jártas, volt férje szerint ütötte, rúgta őt.

Annak, aki a héten esetleg lemaradt volna az előző részek tartalmáról:

  • hangfelvétel Magyartól arról, hogy Rogánék belenyúltak a Schadl-ügy aktáiba, szóltak Völner Pál államtitkárnak, hogy megfigyelik, és bár a legfőbb ügyész jó katona, de mégsem ura teljesen az ügyészségen zajló eljárásoknak;
  • Magyar még aznap, kedden újabb nagy létszámú tömegtüntetést szervezett, ahol először beszélt Orbán felelősségéről: „a maffiaállam feje”, Orbán Viktor sem úszhatja meg – mondta;
  • Varga Judit tanúkihallgatása az ügyészségen: Fürcht Pál főügyész szerint lehetetlen kívülről belenyúlni vizsgálati anyagokba;
  • Hajdú Péter a kétórás, Varga Judittal folytatott nyilvános „beszélgetés” alatt egyszer sem kérdezett rá sem a Schadl-, sem a kegyelmi ügyre.


Török Gábor politológus szerint kilenc éve nem látott politikai válság van Magyarországon. Nagyon komoly veszteségek érték a Fideszt, de ebből az ellenzék semmit nem tud profitálni, a figyelem Magyar Péteren van.

A Momentum benyújtja a parlamentnek az isztambuli egyezményt ratifikálásra. Az ezt korábban elutasító Orbán-kormány-miniszter, Varga Judit – aki most folyamatos házasságon belüli terror elszenvedéséről beszél – felelős miniszterként még politikai hisztinek minősítette a nőkkel szembeni erőszakot nemzetközi egyezmény szintjén is elutasító és az aláírókat hatékony szankciók működtetésére kötelező dokumentum ratifikálásának követelését.

Ehhez kapcsolódóan: Kik a polgármesterjelöltek a 49 legnagyobb településen?

Szómágia

Hosszabb távú stratégiai együttműködést kötött a DK, az MSZP és a Párbeszéd – jelentette be Dobrev Klára, Karácsony Gergely és Kunhalmi Ágnes csütörtökön. A három párt közös európai parlamenti és fővárosi listát állít a június 9-i választáson, és a 2026-os országgyűlési választáson is együtt indulnak.

A közös EP-lista vezetője Dobrev Klára lesz. Kunhalmi arról beszélt: a lista első négy helyét a DK kapta, az ötödik mandátum az MSZP-s Tüttő Katáé lehet, a hatodik a DK-é, és a hetedik helyen szerepel majd a Párbeszéd jelöltje. Ez a mintázat folytatódik a lista egészén.

„Ez nem bedarálás, hanem megnyitottuk a lehetőségét annak, hogy együtt több mandátumot szerezzünk”válaszolta az MSZP társelnöke arra az újságírói kérdésre, hogy a lista felosztása alapján a DK bedarálta a többi pártot.

Még nem biztos, hogy a Párbeszéd – Zöldeket Jávor Benedek fogja képviselni a közös EP-listán. Karácsony azt mondta, a megállapodás után újraértékelik a személyi kérdéseket, és a párt kongresszusa dönt majd arról, kit delegálnak a közös ellenzéki listára.

Az MSZP hónapok óta lobbizik a közös EP-listáért, de eddig a többi ellenzéki párt, így a DK és a Párbeszéd is elzárkózott ettől.

Két hónap alatt hat százalékkal nőtt Vitézy Dávid népszerűsége, március második felében már hat százalékponttal előzte meg a fideszes Szentkirályi Alexandrát – derült ki a Závecz Tiborhoz köthető Pulzus kutatónak az LMP megrendelésére készített reprezentatív felméréséből, amelyet a Telex ismertetett először.

Továbbra is stabil Karácsony Gergely előnye, de nagyon szoros lenne az eredmény, ha Vitézy vagy Szentkirályi visszalépne a másik javára, és képesek lennének egymás szavazóit is mozgósítani.

Ez a negyedik felmérés az elmúlt időszakban, amely azt mutatja, hogy Vitézynek nagyobb támogatottsága van, mint a Fidesz főpolgármester-jelöltjének. Ha mindketten versenyben maradnak, Karácsony nagy eséllyel újrázhat.

Tóka Gábor választási szakértő szerint a Pulzus telefonos alkalmazással – olcsón – gyűjtött adatai inkább csak erős változások jelzésére jók.

Baranyi Krisztina Vitézy Dáviddal tűnt fel egy kampányfotón.

„Mi nem szeretnénk ugyanazt a lemezt felrakni, ami négy kétharmadot hozott, Karácsony Gergely és a Párbeszéd pedig pont ezt csinálja. Karácsony Gergely nem meghaladni akarja a sehova sem vezető szekértábor-logikát, hanem az egyik tartóoszlopa”nyilatkozta a 444-nek Ungár Péter LMP-társelnök. Karácsony szerinte folyamatosan az országos politikát vívja Budapesten, míg jelöltjük (aki formálisan egy civil szervezet színeiben indul majd, de LMP-támogatással) minden irányban kommunikációképes, és Budapest-politikát fog folytatni.

Az LMP (amelynek a 2022-es többpárti megegyezés eredményeképpen van egyáltalán parlamenti frakciója) nem az egyedüli párt, amelyik következetes elvszerűséget igyekszik mutatni az ellenzéki együttműködés ügyében, holott nincs neki olyan. Minden párt településről településre változtatja politikáját az összefogás/külön indulás/előválasztás ügyében. A Kutyapárt két hete majdnem ráment erre a következetlenségre. A Momentum elnöke, Donáth Anna megint „a messzemenőkig elítélte” a DK politikáját, és arról is kritikusan beszélt, hogy még mindig az a kérdés, hogy technikailag az ellenzékben melyik párt hogyan tud együttműködni a másikkal, ahelyett, hogy arról beszélnének, amiről szeretnének. Eközben két hete kötött átfogó országos megegyezést a DK-val a jelöltállításról.

Ehhez kapcsolódóan: Lakner: Rogán Antal sem leválthatatlan

A Fidesz megint a költségvetést használja kampányszámlának

Népszavazást kezdeményez Érden a Nagycsaládosok Országos Egyesülete (NOE), hogy megismerje a helyiek véleményét a város mellett létesítendő akkumulátorhulladék-feldolgozó üzemről – mondta a szervezet elnöke, a Fidesz polgármesterjelöltje. Kíváncsian várjuk, nekik lehet-e.

Miután Baranyi Krisztina polgármester az új ciklusában más közgyűlést szeretne maga mögött tudni, és az LMP kivételével nem akart megegyezni az ellenzéki pártok helyi képviselőivel, Ferencváros tizenkét egyéni körzetében közösen indul a DK–MSZP-szövetség és a Párbeszéd – Zöldek. Nyitottak „a többi ellenzéki párt és pártját vesztett ellenzéki képviselő becsatlakozására” is – utaltak elsősorban a Momentumra, amely Baranyit támogatja, és nem állt ki saját helyi képviselői mellett, akiket Baranyi nem szeretne a közgyűlésbe. A jobbikos képviselő már csatlakozott a kerület régi/új ellenzéki szövetségéhez.

A volt fideszes polgármester, a pártnélküliként újrainduló Borkai Zsolt szerint Dézsi Csaba polgármester, újrázni akaró Fidesz-jelölt megütött valakit, mire Dézsi azt mondta: a rendőrségnek kellene Borkait „bevarrnia”.

Az előválasztást korábban is inkább csak szóban elfogadó, először a Kutyapárt, jelenleg a Momentum jelöltjeként az V. kerületi polgármesterségért induló Juhász Péter szerint ellenfele, a helyi politikusokból összeálló szervezetet vezető Kovács Alex Gábor tehet arról, hogy a mai napig nem sikerült megállapodniuk az előválasztási szoftver fejlesztőivel. Juhász azt mondja, „ez így bűzlik, mert ez a Fidesz érdeke”.

Heteken keresztül húzódtak az előválasztásról szóló egyeztetések, legutóbb már az is kérdésessé vált, hogy a Momentum át tudná-e adni a budafoki előválasztáson használt szoftvert. Juhásznak korábban azzal is gondja volt, hogy Kovácsot nem egy párt, hanem egy egyesület indítaná (Tiéd a Belváros), miközben a keretmegállapodásban a párt szó szerepel mint lehetséges jelölőszervezet.

Úgy tűnik, hogy az előválasztásra fejlesztett szoftverért, valamint az egyéb költségekért fejenként négy-ötmilliót kellett volna fizetniük a jelölteknek. Kovácsnak nincs állami támogatással rendelkező jelölőszervezete, így neki saját zsebből kellene állnia a költségeket.

Egy friss, reprezentatív Závecz-kutatás szerint harminc százalék támogatná az előválasztáson Kovács Alex Gábort, Juhász Pétert 23 százalék, de nagyon sok a bizonytalan.

Ha mindkét jelölt talpon marad, akkor szinte biztos, hogy a regnáló fideszes polgármester, Szentgyörgyvölgyi Péter nyeri a belvárosi választást. Juhásznak nincsenek helyi képviselőjelöltjei, a Tiéd a Belváros politikusai indulnak majd rá minden egyéni körzetben a fideszes jelöltre.

Horváth Jácintot, a Demokratikus Koalíció jelenlegi önkormányzati képviselőjét jelöli polgármesternek Nagykanizsán pártja mellett az MSZP, a Momentum, az LMP és a Jobbik – jelentette be Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője szerdán.

Az öt párt közösen megalkotta az Éljen VárosuNk! Egyesületet (ÉVE), Horváth hivatalosan ennek lesz a jelöltje. Bár 2022-ben a parlamenti választáson kikapott fideszes ellenfelétől a városnál jóval nagyobb körzetben, a nagykanizsai szavazókörökben kevesebb mint kétszáz szavazattal volt gyengébb.

„Tisztelt szülők! A magyar közlekedésben új időszámítás kezdődött 2024. március elsején. Mindenki számára olcsóbb és átláthatóbb, egyszerűbb és korszerűbb tarifarendszert alakítottunk ki. Nehéz időkben ez sokaknak nagy segítséget jelentígy kezdődik az a levél, amelyet Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával kaphattak meg a szülők március 28-án. – A család a nemzet alapja, ezért a magyar kormány számára a családok és a gyermekek segítése kiemelt fontosságú” – folytatódik a levél.

A KRÉTA rendszer az iskolák, az oktatásirányítás és a gyerekek/szülők információs felülete, amelyet a Fidesz arra használ, hogy több százezer, általános iskolás korú gyereket nevelő szavazópolgárnak juttassa el kampányüzeneteit. Így tett korábban, a Covid-járvány idején az egészségi hatóságoktól információt váró, ezért a kormányzati e-mail-küldő platformra regisztráló polgárokkal is.

A nemrég indult, időseket okosórával ellátó kormányzati program kedvezményezettjei is számíthatnak kampányüzenetekre. Ennek adatkezelési tájékoztatójában maga a Fidesz is szerepel.

  • 16x9 Image

    Kerényi György

    Kerényi György közel harmincéves újságírói pályája során hét médiumot alapított vagy vett részt az indításában: köztük kalóz-, roma és két börtönrádiót, valamint mainstream újságokat. Volt a Kossuth rádió főszerkesztője és három évig dolgozott a szlovák közszolgálati média magyar adójánál, a Pátria Rádiónál. Tíz évig tanított az ELTE médiatanszékén. 

XS
SM
MD
LG