Akadálymentes mód

A legfrissebb hírek

Orbán Viktor szerint a jogállamisági vita felesleges időveszteség


Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben 2020. október 16-án.
Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben 2020. október 16-án.

A miniszterelnök reagált arra, hogy egy új, előzetes megállapodás született a jogállamisági mechanizmusról az EU-ban. Orbán szerint ideológiai háttere van a jogállamisági vitának, és valójában a migráció kérdése áll a háttérben. Szerinte a déli államok bánják azt, hogy így csúszik a mentőcsomag.

Orbán Viktor miniszterelnök így reagált arra, hogy megállapodás született a tagállamok és az Európai Parlament között a jogállamiság mechanizmusáról, hogy szerinte most „minden felelősen gondolkozó politikusnak, de talán embernek is első sorban a járvánnyal kell foglalkoznia.” A miniszterelnök szerint a jogállamisági vita valójában a bevándorlásról szól, de „nem fogjuk beengedni a migránsokat, ami pénz jár nekünk, ahhoz hozzá fogunk jutni”.

„A politikai és ideológiai vitáknak, nincs szezonja” – mondta Orbán a szokásos péntek reggeli miniszterelnöki rádióinterjújában a Kossuth rádióban.

Jogállamisági vita

A jogállamisági kritériumok régóta a vita tárgyát képezik, az EU-ban sokan azt szeretnék ugyanis, ha jogállamisági feltételekhez kötnék az uniós pénzek kifizetését, ez leegyszerűsítve azt jelenti, hogy mindenkinek tartania kell magát az EU alapvető demokratikus értékeihez, ha pénzt akar kapni.

Nem titok, hogy a jogállamiság támogatói mások mellett Magyarország és Lengyelország miatt szeretnék a kitételt, mivel úgy gondolják, ezekben az országokban nem mindig valósul meg az EU alapértékeinek betartása. A magyar kormány a kezdetektől fogva hevesen ellenzi a jogállamisági feltételek bevezetését, amit a „politikai zsarolás” eszközének tart, hogy ezzel a nyugat Magyarországra „erőltesse az akaratát” olyan témákban, mint a bevándorlás.

Több évnyi vita után, most az Európai Parlament és az Európa Tanács soros német elnöksége előzetes megállapodásra jutott a kérdésről. A jogállamiság vita megakasztotta az következő ciklusra szóló uniós költségvetés és a koronavírus-járvány miatt kialakult krízis kezelésére szánt mentőcsomag elfogadását.

Orbán szerint nincs most erre idő

Orbán Viktor a Kossuth rádióban arról beszélt, hogy szerinte nincs most arra idő, hogy „ideológiai” kérdésekről vitatkozzanak, a legfontosabb, hogy azok az államok, amelyeknek szüksége van rá, minél hamarabb megkapják a mentőcsomagot.

„Itt a déli országokról beszélünk elsősorban, Magyarországot ez kevésbé érinti” – mondta a miniszterelnök, mivel szerinte nekünk megvannak a szükséges gazdasági forrásaink a következő két évre.

Orbán Viktor „fölösleges politikai viták okozta időveszteségnek” tartja a jogállamisági vitát. A műsorvezető felvetette, mi van akkor, ha Magyarországot és Lengyelországot „teszik meg bűnbaknak”, hogy nem kapják meg a déli államok a pénzt, mert a lengyelek és a magyarok nem fogadják el a jogállamisági kritériumot. Erre a miniszterelnök azt mondta, hogy „magyar nyelv szempontjából csúnya, de pontos válaszom erre az, hogy szokva vagyunk.”

Orbán Viktor azt mondta, őt nem érdekli, hogy a „Soros György tenyeréből etetett újságírók meg politikusok mit mondanak”, szerinte itt nem jogi, hanem politikai vitáról van szó.

„És a politikai viták mögött Európában mindig a migráció húzódik meg. Soros György négy éve elmondta, leírta, olvasható, hogy ne adjanak semmilyen költségvetési támogatást azoknak, akik nem engedik be a migránsokat. Nem fogjuk beengedni a migránsokat, ami pénz jár nekünk, ahhoz hozzá fogunk jutni.”

Készült a Politico tudósításának felhasználásával.
XS
SM
MD
LG